2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Hőség helyett magas középhőmérsékletre figyelmeztetnek

A jövőben hőség helyett magas középhőmérsékletre adja ki a figyelmeztető előrejelzéseket a meteorológiai szolgálat.

Az egyértelmű és egységes kommunikáció érdekében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében a figyelmeztető előrejelzéseket hőség helyett ezentúl magas középhőmérsékletre adja ki – közölte a meteorológiai szolgálat hétfőn Facebook-oldalán.

Azért változtattak a korábbi gyakorlaton, hogy egyértelművé tegyék, a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el, figyelembe véve a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, veszélyjelzéseit. A jövőben magas hőmérsékletre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 25 és 27 Celsius-fok között várható. Második szintű figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 27 és 29 fok között várható.

A figyelmeztetés legmagasabb szintje, amikor a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 29 fok fölött várható. Felhívták a figyelmet arra is, közeleg az idei szezon első hőségperiódusa.

A kánikula az állatokra is veszélyes

A kánikula nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is hatalmas veszélyt jelent – hívja fel a figyelmet az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztosi titkárság közleményében Ovádi Péter.

A kormánybiztos arra kéri a lakosságot, hogy a forró időjárás beköszöntével mindenki fordítson fokozott figyelmet az állatok egészségének megóvására. "Nem mindenki tudja, de az állatok hozzánk hasonlóan hőgutát kaphatnak, kiszáradhatnak és akár el is pusztulhatnak, ha nem vigyázunk rájuk".

A meleg időjárás a haszonállatokat sem kíméli, ezért róluk sem szabad megfeledkezni.

A nappali csúcshőmérséklet idején a nem megfelelő körülmények között tartott házi kedvencünk egészsége komoly veszélybe kerülhet, ha nem vagyunk kellően körültekintőek és nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket. Az autókban öt-tíz perc alatt akár 60 Celsius-fokra is emelkedhet a hőmérséklet, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet, ezért ne hagyjunk se embert, se állatot a járműben.

Az állat számára mindig biztosítsunk hozzáférhető vizet, amit időközönként cseréljünk, hogy az ne melegedjen fel. További veszélyeket előzhetünk meg, ha a kutyát a kora reggeli és esti órákban sétáltatjuk, hiszen napközben az aszfalt átforrósodik, ami a mancsán égési sérüléshez vezethet. A kertes házakban élő állatok fekhelyét, házát helyezzük árnyékos, naptól védett területre.

Ha bármi szokatlant észlelünk házi kedvencünkön, nem a megszokott módon viselkedik, akkor minél előbb forduljunk állatorvoshoz.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink