2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Horvátország kötelezővé teszi a szűrővizsgálatokat

A VG szerint hamarosan kezdetét veszi minden idők egyik legjelentősebb egészségügyi reformja Horvátországban.

Az Eurostat adatai szerint az uniós országok közül Horvátországban az egyik legmagasabb a krónikus, azon belül is a szív és érrendszeri betegségekkel küszködő emberek aránya. Az egészségügyi tárca ezért még tavaly úgy döntött, hogy 2023-ban egy átfogó kivizsgálási programot indít a lakosság körében, hiszen a legtöbb betegség könnyebben kezelhető, ha azokat időben diagnosztizálják, írja a lap.

A szűrővizsgálatokon való részvételt a tervek szerint minden állampolgárnak kötelezővé teszik. A program márciusban indul, először Zadar és Verőce-Drávamente megyében, majd az ottani tapasztalatokat felhasználva őszre kiterjesztik az egész országra. Az elképzelések szerint a páciensek korosztályuktól függően évente vagy kétévente egy alkalommal, előre meghatározott időpontban érkeznek majd a vizsgálatokra, melyek időtartama személyenként mindössze néhány óra lesz. 

A vizsgálatok zömét a központi kórházakban végzik el, de szűrőbuszokat is indítanak majd azokra a helyekre, ahol ez szükséges. Az, hogy egy kivizsgálás mit tartalmaz nagyban függ a vizsgálandó személyek életkorától és kórtörténetétől is. A fiatalok számára például csak általános egészségügyi ellenőrzést írnak elő, 40 év felett pedig már a komolyabb betegségek jeleit is figyelik az orvosok.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink