2025. november. 05., szerda - Imre.
hirdetés
hirdetés

Hetven kiló hús, kilenc liter alkohol évente, fejenként

A magyarok rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként naponta 2 kilogramm volt 2017-ben, írja a Portfolio a KSH adatai nyomán.

Hazánkban a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként 680 kilogramm (2 kilogramm/fő/nap) volt 2017-ben. A hazai felhasználás két év alatt 2%-kal, 2010-hez mérten 6,7%-kal bővült - derült ki a KSH tanulmányából. 2017-ben a burgonya, a zöldségfélék és gyümölcsök, továbbá a tej és tejtermékek esetében kisebb volt a kínálat, a többi termék esetében nőtt – írja a Portfolio a KSH tanulmányára hivatkozva.

Az összes rendelkezésre álló élelmiszer több mint harmadát jelentő állati eredetű termékek (hús, hal, tej, tojás) fogyasztható mennyisége az előző évhez képest átlagosan 1%-kal nőtt, a növényi termékek esetében (liszt és rizs, burgonya, zöldségfélék és gyümölcsök, egyéb növényi eredetű élelmiszerek) ugyanilyen mértékben csökkent.

2017-ben 2016-hoz viszonyítva nem változott a zsiradékok, ugyanakkor emelkedett a cukor és méz (4,8%-kal) rendelkezésre álló mennyisége. Az élelmiszer-kínálat szerkezetén belül a korábbi évekhez hasonlóan az összes fogyasztható élelmiszer több mint felét tették ki a zöldségfélék és gyümölcsök, valamint a tej- és tejtermékek, további negyedét adták a cereáliák és a húsfélék.

Az egy főre jutó húskínálat 2017-ben 71 kilogramm volt (napi 200 gramm/fő), 5 kilogrammal több, mint 2016-ban. A tavalyi évi húskínálat az előző öt év átlagát majdnem 20%-kal haladta meg. A rendelkezésre álló összes húsmennyiségen belül változatlanul a baromfihús aránya a legnagyobb (47%).

Az összes felhasználható zsiradék mennyisége (37 kilogramm/fő) 2017-ben éves összehasonlításban 2016-hoz képest nem változott, az előző öt év átlagánál 6,8%-kal több volt. A 2005-2017 közötti időszakban a felhasználás éves szinten 33 és 38 kilogramm között alakult. Míg az állati zsiradékok mennyisége (16 kilogramm/fő) 2017-ben kissé csökkent, addig a növényi zsiradékoké (21 kilogramm/fő) alig érzékelhetően nőtt.

Az egy főre jutó összes szeszesital 2017-ben 9,1 abszolút literre csökkent a 2016. évi 9,5 literről. Ez a mennyiség 2007 óta 9 és 11 liter között ingadozott. A szeszesital-kínálat 2017-ben az előző öt év átlagánál (9,3 liter) 2,2%-kal alacsonyabb volt.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
hirdetés

Könyveink

  • learn more Gyermeked a személyi edződ - Fitt mama, egészséges baba

    Moccanj gyermekeddel! – Legyen Ő a te személyi edződ! Ha már nap mint nap „rákényszerít” a...

  • learn more Az Önök Bizottsága

    Ebben a sorsfordító korszakban mit jelentett az amerikai pszichoanalitikusok kezdeményezésére 1938-ban létrehozott szervezet, az Emergency Committee on...

  • learn more Képes szimmetria

    A Széchenyi-díjjal kitüntetett, kémiával foglalkozó, nemzetközileg elismert akadémikus szerzőpáros könyve pontosan és ugyanakkor közérthetően,...

  • learn more A magánpraxis-marketing kézikönyve

    A magyar privát egészségügy robbanásszerű növekedésének lehetünk tanúi. De évről évre már nem csak a magánpraxisokban...

  • learn more Ars neurologiae

    Régiesen szólva, idegorvos vagyok. Bármit tanultam vagy csináltam ezen kívül, a világ látását számomra a foglalkozásom határozza meg. Mielőtt...

  • learn more Korszerű gyakorlati irányelvek az elsődleges orvosi ellátásban

    Könyvünket az elsődleges ellátásban dolgozó klinikusoknak ajánljuk, de nemcsak a...

  • learn more Velencei-tó látványtérképe

    Az elmúlt évek jelentős turisztikai fejlesztései is megtalálhatóak már a Civertan Grafikai Stúdiónak a Velencei-tavat és térségét bemutató...

  • learn more Aszklépiosztól a betegjogokig

    Tizenkét év telt el azóta, hogy a nagy fehérköpenyes varázslóra felnéző „ketteske”, a gyógyítás tárgyaként kezelt beteg az orvos...

  • learn more Méregtől a gyógyszerig

    Az író legjelentősebb cikkeiből történt válogatás mind az értő, mind a laikus olvasó számára értékes és érdekes ismeretanyagot nyújt. A...

  • learn more A gyógyszerkutatás kémiája

    A gyógyszerkutatás értékteremtő folyamat, amit a legkülönbözőbb kémiai, biológiai és orvosi szak- és részterületek sokaságának...

  • learn more A gyógyító kommunikáció - Praktikus tanácsok háziorvosoknak

    Az orvosi műhibaperek 70-80 százaléka kommunikációs hibákra, illetve az orvos kapcsolatteremtő...

  • learn more Funkcionális anatómia

    A tankönyv a hallgatók számára biztosítja azon az ismereteket, melyek elsajátítása lehetővé teszi a szakmai tárgyak megértését,...

  • learn more Fül-orr-gégészet fej-nyak-sebészet

    A tankönyv összefoglalja a fül-orr-gégészetben és a szakma határterületein az utóbbi évtizedekben lezajlott diagnosztikus és...

  • learn more A gasztroenterológia története

    Az orvoslás önálló, sajátos arculattal rendelkező területe az egyetemes tudománynak, és szerves része az általános...

  • learn more Pszichiátriai Lexikon

    Részlet Janka Zoltán Prof. előszavából  “A szerkesztő és szakavatott munkatársai a magyar pszichiátriai fogalomtár nagyméretű birodalmát...

  • learn more 59 másodperc - Egy kis ésszel sokra mész

    Mitől válik kreatívabbá az, aki cserepes növényt tart az asztalán? Miért nagyobb az esélye, hogy visszakapjuk elveszetett...

  • learn more Marketing pirula recept nélkül

    A könyv az egészségügy speciális, de sokakat érintő területét vizsgálja, és az elméletet egyben konkrét gyakorlati példákkal...

  • learn more Misce fiat...

    Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös, tiszteletbeli elnöke a 70. születésnapjára állította össze a kamara elmúlt 20 évének történetét...

  • learn more Figyelem és értelmezés

    „Amit ezzel a könyvvel kapcsolatban mondok, az a pszicho-analitikus ülésre is érvényes; határozottan az a benyomásom, hogy a pszicho-analitikus...

  • learn more Gyermekszemészet

    A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...