2024. december. 23., hétfő - Viktória.
hirdetés
hirdetés

Hetven kiló hús, kilenc liter alkohol évente, fejenként

A magyarok rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként naponta 2 kilogramm volt 2017-ben, írja a Portfolio a KSH adatai nyomán.

Hazánkban a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként 680 kilogramm (2 kilogramm/fő/nap) volt 2017-ben. A hazai felhasználás két év alatt 2%-kal, 2010-hez mérten 6,7%-kal bővült - derült ki a KSH tanulmányából. 2017-ben a burgonya, a zöldségfélék és gyümölcsök, továbbá a tej és tejtermékek esetében kisebb volt a kínálat, a többi termék esetében nőtt – írja a Portfolio a KSH tanulmányára hivatkozva.

Az összes rendelkezésre álló élelmiszer több mint harmadát jelentő állati eredetű termékek (hús, hal, tej, tojás) fogyasztható mennyisége az előző évhez képest átlagosan 1%-kal nőtt, a növényi termékek esetében (liszt és rizs, burgonya, zöldségfélék és gyümölcsök, egyéb növényi eredetű élelmiszerek) ugyanilyen mértékben csökkent.

2017-ben 2016-hoz viszonyítva nem változott a zsiradékok, ugyanakkor emelkedett a cukor és méz (4,8%-kal) rendelkezésre álló mennyisége. Az élelmiszer-kínálat szerkezetén belül a korábbi évekhez hasonlóan az összes fogyasztható élelmiszer több mint felét tették ki a zöldségfélék és gyümölcsök, valamint a tej- és tejtermékek, további negyedét adták a cereáliák és a húsfélék.

Az egy főre jutó húskínálat 2017-ben 71 kilogramm volt (napi 200 gramm/fő), 5 kilogrammal több, mint 2016-ban. A tavalyi évi húskínálat az előző öt év átlagát majdnem 20%-kal haladta meg. A rendelkezésre álló összes húsmennyiségen belül változatlanul a baromfihús aránya a legnagyobb (47%).

Az összes felhasználható zsiradék mennyisége (37 kilogramm/fő) 2017-ben éves összehasonlításban 2016-hoz képest nem változott, az előző öt év átlagánál 6,8%-kal több volt. A 2005-2017 közötti időszakban a felhasználás éves szinten 33 és 38 kilogramm között alakult. Míg az állati zsiradékok mennyisége (16 kilogramm/fő) 2017-ben kissé csökkent, addig a növényi zsiradékoké (21 kilogramm/fő) alig érzékelhetően nőtt.

Az egy főre jutó összes szeszesital 2017-ben 9,1 abszolút literre csökkent a 2016. évi 9,5 literről. Ez a mennyiség 2007 óta 9 és 11 liter között ingadozott. A szeszesital-kínálat 2017-ben az előző öt év átlagánál (9,3 liter) 2,2%-kal alacsonyabb volt.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink