2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Hetekig bezárva tartotta kezelésre nem is szoruló pácienseit

Közel százan perelik az amerikai pszichiátert, aki hetekig tartotta bezárva pácienseit a kórtermekben, hogy pénzt csaljon ki a magánbiztosítóiktól, írja a Blikk.

Egy pszichiátriai pácienst csak akkor vethetnek alá kényszerkezelésnek, ha veszélyt jelent magára vagy a környezetére, és a pszichiáter az, akinek jogában áll erről dönteni. Többek között ezzel a hatalommal élt vissza éveken keresztül Brian Hyatt pszichiáter, az Arkansas államban található Northwest Medical Center volt orvosigazgatója – írta meg a napokban a Daily Mail nyomán a lap. Pácienseit – akik közül sokaknak nem is volt szükségük beavatkozásra – igyekezett minél tovább bent tartani az intézményben, hogy a 75 ágyas „Magatartási-egészségügyi osztály”, amit ő vezetett, mindig rendesen fel legyen töltve betegekkel. Hogy csúcsra járassa a hatásfokot, szinte minden páciensére a legmagasabb térítési kategóriába eső kezeléseket jelentett az egészségbiztosító felé, így napi 1367 dollár landolt a pszichiáter kasszájában.

Hyatt természetesen tagadja az ellene felhozott vádakat, azonban komoly bizonyítékok szólnak még ellene a fentieken túl is. Ilyen például a folyosókon rögzített kamerafelvétel, melyeken jól látható, hogy többnyire még csak be sem lépett páciensei szobájába, így volt, akit úgy „kezelt”, hogy gyakorlatilag személyesen egyszer sem találkozott vele. Az amúgy is közel 2 méter magas Hyatt hatékony módszert fejlesztett ki arra, hogy szükség esetén engedelmességre bírja pácienseit. „Ápolószemélyzet” gyanánt hozzá hasonlóan nagy termetű férfiakat alkalmazott, akik olykor mögötte álltak, és szigorúan néztek a riadt páciensre, míg ő meggyőzően vázolta neki, hogy mire számíthat, ha nem hajlandó együttműködni. Az egyik „ápoló” például egy 203 cm magas kosárlabda-játékos volt.

Az arkansasi törvények szerint (akárcsak Magyarországon) a betegeket 72 órán át bent lehet tartani, ha úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelentenek magukra vagy másokra nézve. Ezt követően azonban bele kell egyezniük a kezelésbe, vagy bírósági végzés szükséges a további bent tartásukhoz.

A teljes információ

(forrás: Blikk)
hirdetés

Könyveink