2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Helyszíni riport egy kijevi gyerekkórházból

Az orvosok folyamatosan dolgoznak a sebesültek ellátásán, de félő, hogy bármelyik pillanatban célponttá válhat a kórház. Az Index kijevi riportja.

Csak azt kérem öntől, hogy az igazságot tálalja, semmi mást − bólintott rá az igazgató arra, hogy körbevezessenek az egyébként modern és jól felszerelt kórházban, és bemutassanak Vovának, a tizenhárom éves fiúnak, aki lőtt sebekkel hoztak be két hete.

Vova szerencsére nem vette zokon a sajtófigyelmet, két hét után elfogadta azt, ami vele történt, és közömbösen mesélte a történteket. A fiú fogai furcsán álltak, arca jobb oldala pedig duzzadt volt, így nyöszörögve beszélt, minden második mondatát értettem csak. A fiú édesapja és nagyapja szörnyethaltak, Vovát pedig találta érte a lábán, hátán, kezén és arcán. A lövedék az arcának jobb oldalán hatolt be és fogait kitörve a száján távozott. 

A fegyveresek az édesanya sikoltozására − aki csodával határos módon sértetlenül megúszta a történteket − azonnal beszüntették a tüzet, és látván, hogy mit tettek, segítettek a fiúnak kórházba jutni. A fiú rehabilitációja előreláthatóan két évet fog igénybe venni, a hátát ér lövedék még mindig a testében van. Hamarosan távozik Lengyelországba, ahol újra megműtik, és a tervek szerint egyelőre ott is fog lábadozni. Az édesanya szerint az előzetes költségeket az ukrán állam viseli, de elképzelése sincs arról, miből fognak ott élni.

A kórházban jelenleg 200-300 különböző korú gyermeket ápolnak különböző sérülésekkel. Van, akit repesztalálat ért, van, akit törmelék nyomorított meg. A kisebbek, mint a kórházi folyosón előttem katéterrel szaladgáló, 5-6 éves kisfiú nem fogják fel a borzalmakat, amiről a számtalan játék és más, a figyelmet elterelő tevékenység is gondoskodik. De az biztos: sokakat egy életre megnyomorítottak a háború borzalmai, fizikailag és lelkileg egyaránt – írja helyszíni riportjában az Index.

Roman, az egyik osztály kezelőorvosa kérdésünkre elmondta: van, amikor tudják, mikor fognak érkezni sebesültek. Elsősorban a Kijevi területről (értsd: megye) fogadják a sebesülteket, és nem csak gyerekeket. Amikor látják a hírekben, hogy lakott területen harci cselekmény bontakozott ki, a legrosszabbra készülnek. Látogatásunk napján öt mentő érkezett a sürgősségire. 

A kórházat egyébként folyamatosan evakuálják, amint lehet, küldik tovább a pácienseket utókezelésre Nyugat-Ukrajnába vagy Lengyelországba. Erre pedig jó okuk van. A háború második hetében rakétatámadás érte a kórház területét, tehát az ellenség egyértelműen tudja, hol fekszik az intézmény. A mariupoli eseményeket látva, ahol óvóhelyre mértek csapást az oroszok, civilek százait elpusztítva, még a kórházak sincsenek biztonságban.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink