2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Harc a menstruációs szegénység ellen

Október közepétől minden bécsi BIPA drogériában lesz egy Rote Box, ahonnan a rászoruló nők és lányok ingyen vehetnek el intim higiéniás termékeket. A tamponért, betétért utalvánnyal fizethetnek, amelyhez az ifjúsági centrumokban és szociális boltokban juthatnak hozzá.

„A Brigittenauban zajló kísérleti projekt egyértelműen rávilágított, milyen életbevágóan fontos sok lány és nő számára, hogy ingyen juthasson betéthez és tamponhoz. A Rote Box egy olyan intézkedés, amely igazságosságot teremt a nemek között egészségügyi szempontból is” – mondta Peter Hacker egészségügyi városi tanácsnok annak kapcsán, hogy október közepétől minden bécsi BIPA drogériában lesz egy Rote Box, ahonnan ingyen juthatnak intim higiéniás termékekhez a rászoruló lányok és nők.

A döntést három hónapos tesztidőszak előzte meg Brigittenauban, ahol – szintén a BIPA közreműködésével – 80 ezer tampont és 95 ezer betétet bocsátottak ingyen lányok és nők rendelkezésére. Ezt a projektet terjesztik most ki egész Bécsre. A program keretében a rászoruló lányok és nők ifjúsági centrumokban és szociális boltokban kérhetnek utalványfüzetet, amely segítségével havonta egy csomag sajátmárkás tampont vagy egy csomag sajátmárkás betétet kapnak ingyen a BIPA-ban felállított Rote Box polcáról.

A projekt a bécsi nők körében tavaly tavasszal végzett „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” című közvélemény-kutatás nyomán valósul meg, amelyen a résztvevők többek között ingyenes menstruációs termékeket és több alacsonyküszöbű egészségügyi kínálatot kívántak maguknak. A felmérésben 15 500 bécsi nő vett részt és összesen 77 ezer ötletet, javaslatot és igényt osztottak meg a várossal. A kutatás kapcsán már átadták a „Csajzónát” Favoritenben, ahol a lányok biztonságos körülmények között, fogyasztási kényszer nélkül találkozhatnak, valamint olyan projekteket indítottak, amelyek növelik a lányok, nők arányát a műszaki szakmákban. És megkezdte működését Bécs ötödik védett háza is.

 

A Rote Box polcairól ingyen juthatnak menstruációs termékekhez a rászoruló bécsi lányok és nők © PID / Martin Votava
A Rote Box polcairól ingyen juthatnak menstruációs termékekhez a rászoruló bécsi lányok és nők © PID / Martin Votava

cimkék

hirdetés

Könyveink