2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara (PTE ETK) a Szerbiában található Zombor városában székhelyen kívüli képzésként, magyar nyelven indította el 14 fővel a közelmúltban legújabb szakirányát, az ápolás és betegellátás alapképzési szak gyógytornász szakirányát.

A magyar nyelvű népesség megtartásához és boldogulásához kiemelten fontos, hogy az oktatás anyanyelven is elérhető legyen, az óvodától a felsőoktatásig. Úgy látjuk, sikeres volt a kezdeményezésünk, hogy az egészségtudományok területén hozzunk létre Zomborban képzési központot, a PTE ebben messzemenőkig partnerünk volt, és ez a központ most új lendületet vett a gyógytornász képzéssel. A létszámból azt látjuk, a visszajelzések is azt erősítik, ezzel helyes irányban bővült a Vajdaságban magyar nyelven elérhető képzések skálája – vélekedett dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

A gyógytornász szakirányú képzés az Egészségtudományi Kar legnépszerűbb képzése, amelyet három helyszínen, Pécsett, Szombathelyen és Zalaegerszegen is oktatnak. Mindez jól mutatja azt a tapasztalatot, amely a képzés szervezéséhez és szakmai tartalmának elmélyítéséhez a PTE rendelkezésére áll. A székhelyen kívüli képzések megvalósításához szükséges infrastrukturális feltételek megteremtésében az ETK továbbra is támaszkodik a helyi társadalmi beágyazottságot biztosító zombori Magyar Polgári Kaszinóra, amellyel nyolcadik éve harmonikusan, testvérintézményekként működnek együtt.

Egyetemünk, Zombor városa, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a magyar kormányzat és a magyar felsőoktatás aktorai, ahogy ennek 8 éve folyamatosan tanúbizonyságát teszik Zomborban is, és más határon túli magyarlakta területeken is, bizonyítva azt, hogy elkötelezett hívei a határon túli magyar felsőoktatási képzés megvalósításának és szélesítésének – mondta el dr. Ács Pongrác, a PTE ETK dékánja. Őszinte szívvel hisszük, hogy a legnagyobb érték, ha a betegségtől kiszolgáltatott helyzetben lévő magyarokhoz a szülőföldjükön anyanyelvükön szólnak az őket ápoló, gondozó munkatársak.

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács jelenleg elfogadás alatt álló közoktatási és felsőoktatási stratégiájának fontos eleme a kihelyezett képzési központok kérdése. Fremond Árpád elnök úgy nyilatkozott, elsősorban a képzések elfogadtatásával és az itt megszerezett diplomák honosításának megkönnyítésével tudják segíteni, hogy ezek a központok, a szabadkai és zentai mellett a PTE zombori képzései is eredményesebben működhessenek.

Forrás: PTE
Forrás: PTE
 

A székhelyen kívüli képzés indításának igénye 2015-ben merült fel, amikor Zombor város kezdeményezésére előzetes egyeztetések folytak az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Dr. Maruzsa Zoltán akkori felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a Pécsi Tudományegyetemet kérte fel a szakindítási folyamat előkészítésére, és azóta is támogatja a határon túli székhelyen kívüli képzések ügyét.

A szakindítási folyamat eredményeként elsődlegesen az ápolás és betegellátás alapképzési szak ápoló szakirányú képzésének indítása kezdődött meg Zomborban, amelyet a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság támogatásával az Oktatási Hivatal 2015-ben nyilvántartásba vett. A székhelyen kívüli képzés célja, hogy lehetőséget teremtsen Magyarország számára a Szerb Köztársasággal jószomszédi kapcsolat elmélyítésén túl a határon túli magyarság magas színvonalú képzésének támogatására, valamint esélyt biztosítana részükre, hogy végzettségük megszerzésével integráns szereplői legyenek szülőföldjük egészségügyi ellátásának, ezáltal is erősítve a határon túli magyarság identitástudatát. Az első ápoló szakirányú évfolyam nappali tagozaton 2016. szeptemberében 8 fővel indult el, és ezidáig 44 fő folytatta tanulmányait Zomborban. Levelező munkarenden az első ápoló szakirányú évfolyam 2018 szeptemberében indult el, és összesen levelezőn 18 fő iratkozott be az ápoló szakirányú képzésre.

A zombori határon túli képzések helyzetét tovább erősítve Balogh Zoltán, az akkori emberi erőforrások minisztere 2018. március 9-én kelt levelében hozzájárulását adta, hogy a képzési portfólió szélesítéséhez, így a PTE a magyar nyelven ápolás és betegellátás alapképzési szak gyógytornász szakirányú képzés indításának lehetőségét is megkapta Zomborban, és a szakindítási folyamat befejezéseként az ápolás és betegellátás alapképzési szak gyógytornász szakiránya is elindulhatott Zomborban, nappali munkarendben, 2023 szeptemberétől, 14 fővel.

Az UnivTV témában készített videója:

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink