2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Gyermekkórházat támadtak kiberbűnözők, elnézést kértek érte

A zsarolóprogram mögött meghúzódó kiberbanda sajnálatát fejezte ki, miután egy gyermekkórházat bénított meg a vírusuk, írja a Biztonságportál.

2022. december 18-án a torontói Hospital for Sick Children (SickKids) oktatókórház informatikusai egy igen riasztó jelenségre figyeltek fel. Hamar bebizonyosodott, hogy az intézményt egy kimoly kibertámadás érte. Az incidensre történő reagálás ugyan viszonylag gyorsan megkezdődött, de így is jelentős károk keletkeztek. Mindez fennakadásokat okozott a gyermekek ellátásában, késtek a laborvizsgálatok és a diagnosztizáláshoz szükséges eszközök is megbénultak. Belső rendszerek álltak le, használhatatlanná vált a kórház telefonhálózata és weboldala. A kártékony program pusztítását jól mutatja, hogy december 29-ig az érintett rendszereknek mindössze az 50 százalékát sikerült maradéktalanul helyreállítaniuk az informatikusoknak – írja a Biztonságportál.

Amikor a LockBit lecsap, akkor megkezdődik az áldozat zsarolása, akitől pénzt követelnek azért, hogy a helyreállításhoz szükséges dekódoló kulcsok és eszközök elérhetővé váljanak számára. A gyermekkórház esetében azonban más irányt vett a történet, ugyanis a LockBit kiberbanda első körben elnézést kért a történtekért, majd ingyenesen elérhetővé tette az intézmény számára a helyreállító eszközöket. Ennek révén a támadás során kompromittált virtuális gépek megmenthetővé váltak.

(forrás: Biztonságportál)
hirdetés

Könyveink