2024. szeptember. 13., péntek - Kornél.
hirdetés
hirdetés

A budapesti Bródy Adél Izraelita Gyermekkórházra emlékezik a Magyar Gyermekorvosok Társasága

Gyermekkórház emléktábláját avatták fel Budapesten

Az idén 100 éves Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) ünnepélyes keretek között avatta fel a Bródy Adél Izraelita Gyermekkórház emléktábláját Budapesten, a XIII. kerületi Szabolcs utcában. Az 1897-ben alapított egészségügyi intézmény akkor az ország, valamint a főváros másodikgyermekkórháza volt. A pavilonokból álló épületegyüttesnek mára kis része maradt fenn, fénykorábana betegforgalom elérte az évi 70 ezer főt, a rendelések száma pedig a 300 ezret.

A Bródy Adél Izraelita Gyermekkórház egy fontos emléke maradt a magyarországi zsidó közösség szociális és egészségügyi hozzájárulásainak. Bár az intézmény már nem működik, szerepe és jelentősége a magyar zsidóság történelmében kiemelkedő maradt, nekünk pedig olyan örökség, mely a jövőnket határozza meg. A kórház neve és története a zsidó filantrópia, az orvosi szakértelem és a közösségi összefogás példája, mert egy önálló gyermekkórház létrehozása hatalmas lépés volt abban az időben, amikor a gyermekhalandóság nagyon magas volt, amikor az orvostudomány sokáig nem tett különbséget a gyermekek és a felnőttek ellátása között. Hiányoztak a speciális gyermekkórházak és hiányoztak a gyermekek ápolásához és gyógyításához értő szakemberek. A zsidó közösség vezetői és jótékony tagjai, mint Bródy Zsigmond, felismerték ezt, saját forrásaikból támogatták a rászorulókat. Ezek az adományok nemcsak az egészségügyi ellátásban, hanem oktatási és szociális területeken is jelentős változásokat hoztak, valamint nélkülözhetetlen megfigyeléseik kutatási alapot adtak a gyermekgyógyászat számára. Amikor ezt az emléktáblát elhelyezzük most, egyben köszönetet mondunk minden gyermek életéért, kifejezzük hálánkat a zsidó közösségnek és a Bródy családnak, valamint ígéretet teszünk arra, hogy az örökséget tovább adjuk a jövő gyermekorvos nemzedékének – mondta köszöntőjében Nagy Anikó, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa.

Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke köszönetet mondott a Társaságnak, hogy ennyi év után sem feledkezett meg a zsidó közösség által létrehozott gyermekkórházról, Tóth-Heyn Péter, a Semmelweis Egyetem docense pedig örömét fejezte ki, hogy a gyermekgyógyászat múltjában mindig találunk olyat, amit ünnepelni lehet.

Fotó: MGYT
Fotó: MGYT

A Bródy Adél Izraelita Gyermekkórház fordulatos történetét Harmat György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetőségi tagja elevenítette fel. Elmondta, hogy Bródy Zsigmond, az ismert laptulajdonos, irodalmárazután kezdeményezte, majd finanszírozta meg az intézmény megépítését, hogy 1893-ban elvesztettefeleségét, Bródy Adélt. Azt szerette volna, ha az intézmény örökre megőrzi hitvesének emlékét, ezért róla nevezte el a pavilonos szerkezetű épületegyüttest. A mecénás a működtetést a pesti zsidó hitközségre bízta, de azt kérte, hogy felekezeti hovatartozás nélkül minden gyermeket lássanak el.A professzor kiemelte: a kórházban később felnőtteket is gyógyítottak, az ellátás pedig olyan sikeres volt, hogy az 1930-as években a betegforgalom meghaladta az évi 70 ezret, a rendelések száma pedig a 300 ezret. Az intézmény két világháborút is túlélt.Gyermekosztályaegészen 2006-2007-ig működött.

A budapesti emléktábla-avató illeszkedik az idén 100 éves Magyar Gyermekorvosok Társasága centenáriumi eseménysorozatába, amelyet „Szívvel-lélekkel, tudománnyal” mottóval hirdetett meg a szervezet. Ennek jegyébenminden eddiginél sokszínűbb nemzetközi tudományos kongresszust, tudományos üléseket, podcasteket, pódiumbeszélgetéseket, észeneakadémiai hangversenyt szervez. A jubileumhoz kapcsolódva megjelenik a 3200 fős tagsággal rendelkező MGYT történetét összefoglaló kötet, emellett a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet, a Magyar Posta pedig bélyeget bocsát ki.

hirdetés

Könyveink