2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Gyerekek vették át az irányítást az egész országban

Az UNICEF Magyarország idén másodjára csatlakozott a világszervezet globális kampányához, Gyerekhang címmel. Az üzenet egyértelmű: hallgassuk meg a gyerekek véleményét, figyeljünk oda rájuk, és osszuk meg velük az életüket érintő információkat. Ezen a napon kékbe borult a főváros több ikonikus építménye, például a MÜPA, a Hotel Clark, valamint a Lánchíd is.

Az ENSZ gyermekjogi egyezménye életbe lépésének évfordulóján fordított napot tartottak számos közintézményben és vállalatnál, gyerekek kóstoltak bele a felnőtt szerepekbe, sőt, sok helyen az irányítást is átvették. Szórakoztató, játékos formában tanulhattak a gyerekek, miközben olyan ajtók nyíltak meg előttük, amelyeken általában csak kiválasztott felnőttek léphetnek át. A ma gyermekei a jövő vezetői, sokat tanulhatunk tőlük arról, hogy miként látják a világunkat és mi is felelősséggel tartozunk azért, amit rájuk hagyunk. 

Több tucat szervezet, vállalat és sportegyesület erősítette fel a gyerekek hangját. Többek között az Országgyűlés HivatalaBudapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos-Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ, a MÁV és Gyermekvasút, a Budapest Airport, a Fővárosi Állat- és Növénykert, az OTP Bank, a CLAAS Hungária Kft., a NetPincér, az ICO Zrt., a Cherrisk, a LEGO Csoport, a L’Oréal, az Andrássy Élményközpont, a Ferencvárosi Torna Club, a Hungaroring, a Weco Travel, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Nemzeti Színház, az Örkény Színház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház csatlakozott a kampányhoz változatos programokkal. Számos települési önkormányzat és diplomáciai képviselet, például az USASpanyolország, és Svédország nagykövetsége is úgy döntött, hogy támogatja a kezdeményezést.

Több magyar város, például Badacsonytomaj, Gyöngyös, Szekszárd, Százhalombatta, Szeged és Zalaegerszeg gyermek közmeghallgatást tartott, arra keresve a választ, hogy legfiatalabb lakosaik mit szeretnek a településükön és min változtatnának. Budapesten Belváros/Lipótváros önkormányzata is tartott Gyerekhang eseményt, a polgármester a legkisebb lakókkal találkozott. A világnapon a BKK járatain az utazóközönség részleteket hallhatott a gyerekjogi egyezményből. Az UNICEF Magyarország Gyerekrajzpályázatot is hirdetett, a győztesek alkotásait köztéri plakátokon láthatja a nagyközönség szerte az országban.

November 20-án az UNICEF kampányának részeként számtalan helyszín kékbe borult az egész világon, így a budapesti panoráma több fontos eleme is kék világítást kapott. Ezen kívül egész iskolai, baráti és munkahelyi közösségek, számtalan híresség és a gyermekjogok iránt felelősséget érző felnőttek ezrei öltöztek Magyarországon is kékbe ezen a napon és töltötték fel a fotójukat a közösségi oldalakra, hogy így hívják fel a figyelmet a gyermekek jogaira. Sokmillió gyermek számára ma is csupán álmok a táplálékhoz, tiszta ivóvízhez, biztonsághoz, gondoskodáshoz, egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, valódi gyerekkorhoz való legalapvetőbb jogok. Pusztán tiszta ivóvízzel évi 1,4 millió gyermek életét lehetne megmenteni. Tizenhárom millió gyerek él oltások nélkül, teljesen védtelenül az amúgy legyőzhető betegségekkel szemben. Ma is öt másodpercenként hal meg a világban egy olyan gyerek, akinek a halála teljességgel megelőzhető lett volna.

Az UNICEF Gyerekhang programja segítségével ma az élet minden területén hallathatták a hangjukat a gyerekek, azonban fontos, hogy ne csak ezen az egy napon figyeljünk rájuk. A gyermekjogi egyezmény minden gyerekre vonatkozik, megkülönböztetés nélkül, mégis milliók élnek ma is szélsőségesen kiszolgáltatott helyzetekben. Az pedig még a fejlettebb társadalmakban is gyakran elsikkad, hogy a gyerekeknek joguk van információhoz jutni az őket érintő kérdésekben és a felnőtteknek figyelembe kell venniük az ő véleményüket is a róluk szóló döntéseknél, mondta Mészáros Antónia, az UNICEF ügyvezető igazgatója.  

Az UNICEF Magyarország arra kér mindenkit, hogy a világnapon a 136 66-os adományvonal hívásával, vagy sms küldésével támogassák a világ legelesettebb gyerekeit. Minden hívás 500 forint segítséget jelent, ami életeket menthet.  

Az UNICEF a világnapon bejelentette, hogy Jószolgálati Nagykövetévé választotta Millie Bobby Brownt. A gyerekszínész a szervezet legfiatalabb nagyköveteként most olyan társaságban küzdhet kortársai jogaiért, mint többek között David Beckham, Orlando Bloom, Jackie Chan, Whoopi Goldberg, Priyanka Chopra, Mia Farrow, Ricky Martin, Leo Messi, Liam Neeson, Shakira és Lilly Singh.  

November 20-án gyerekek foglalták el a Parlament termeit, részt vettek egy plenáris ülést szimuláló játékban, amelynek keretében pártokat alapítottak, elnököt választottak, törvényjavaslatokat vitattak meg és beszédet mondott az UNICEF Magyarország fiatal nagykövete is. 

Fogadta a Főpolgármesteri Hivatalban a fiatal nagyköveteket Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán ügyekért helyettes főpolgármester-helyettes is, aki szimbolikusan átengedte a saját irodáját a gyerekeknek, majd a gyerekbarát és élhető városról, pihenési és sportolási lehetőségekről beszélgetett velük. 

Az Országos-Rendőr-főkapitányság egy igazán különleges programmal kedveskedett a gyerekeknek, megnézhették hogyan zajlik a munka a Teve utcai székház Tevékenység Irányító Központjában, ott, ahol összeérnek az információk és a fontos döntések születnek. A szombathelyi Hívásfogadó központban a vas megyei gyerekek részesülhettek hasonló élményben. 

Az Országos Mentőszolgálat a Kresz Géza Mentőmúzeumba invitálta a gyerekeket, ahol megismerhették az életmentés jelenét és múltját, tanulhattak az elsősegélynyújtásról, sőt megtekinthették a Pincekórházat is. Tűzoltóruhába bújtak, sőt, tiszteletbeli tűzoltó oklevelet is kaptak a legifjabb kollégák az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendezvényén, ahol gyerek parancsnok irányította a próbariasztás utáni teendőket, gyerek vette át a híradós szerepét, tüzet oltottak és tűzoltó kutyákkal ismerkedhettek a kisdiákok.  

November 20-án néhány perc erejéig egy diák „helyettesítette” Fischer Ivánt, egy fiatal dirigálta a Budapesti Fesztiválzenekart a MÜPA színpadán és a közönség soraiban is főleg diákok ültek. 

A MÁV is felerősítette a gyerekhangokat, a Gyerekvasúton új kis vasutasokat avattak, akik a váltókezeléstől a jegypénztárig mindenhol kipróbálhatták magukat. Fiatal látogatókat fogadott a Budapest Airport is, ők beleshettek a légiközlekedés kulisszatitkaiba és megnézhették a repülőtér működését belülről.

Számos közintézmény és vállalat már a november 20-ai nagy nap előtt megtartotta saját rendezvényét, a Budapesti Közlekedési Központ a diszpécserközpontjában fogadta a gyerekeket, itt részt vettek egy szimulált közlekedési helyzet megoldásban, valamint az információs szolgáltatással ismerkedhettek. A világnapon a BKK egyes járatain az utazóközönség részleteket hallhat a gyerekjogi egyezményből. 

Ferencvárosi Torna Club ifjú vendégei végignézhették az NB I-es labdarúgócsapat edzését, betekinthettek a Fradi Média működésébe, megismerkedhettek a Fradi kommunikációs stábjának tagjaival és a látogatás végén interjúkat is készíthettek a pálya szélén a játékosokkal és edzőikkel. A Hungaroringen a gyerekek a pályával, a versenyzés világával és a közlekedésbiztonsággal ismerkedtek.

Gyerekek vették át a hatalmat a Fővárosi Állat- és Növénykertben is, Király és Várkapitány került a Holnemvolt Vár élére, ők indították el a Hetedhét Palota interaktív játékait. A kicsik a Sünispotály főállatorvosával és gondozóival együtt megvizsgálták és ellátták a mentőhelyen lábadozó sünöket és vörös vércsét, majd megetették a simogatóban a dámszarvasokat. Végül a Palotacukrászatban finom édességeket készítettek és fogyasztottak a kiscukrászok.

Saját programmal vett részt a Gyerekhangon az Andrássy Élményközpont, ahol a gyerekek kipróbálhatták az interaktív játékokat és a nagyobbak segíthettek a vendégeknek is. A LEGO Csoport több száz gyereket látott vendégül Nyíregyházán egy kreativitást serkentő közösségi eseményen, melyen többek között álmaik iskoláját is megépíthették a résztvevő diákok. Izgalmas gyerekprogramokkal csatlakozott a kezdeményezéshez a Nemzeti Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Katona József Színház.

A külképviseletek sem maradtak ki az UNICEF Magyarország programjából, hiszen az Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország és Svédország nagykövetsége is saját Gyerekhang eseményt szervezett. 

Tanulságos programokkal várta a kicsiket a bankkártyagyárában az OTP Bank, az ICO Zrt. az ipartelepén mutatta meg a diákseregnek a filctollak és golyóstollak gyártási folyamatait a műanyagfeldolgozástól a készre szerelésig, kipróbálták a raktárban a targoncázást és saját részükre golyóstollakat is összeszereltek. Több tucat gyermeket látott vendégül a CLAAS Hungária Kft., valamint különleges szakmákról és a pénzügyi tudatosságról tanulhattak a Cherrisk vendégei. A NetPincérnél a gyerekek beleláttak az online ételrendelés üzleti folyamataiba, kipróbálták maguk is az ételrendelést. A rengeteg élményt rajzaikban fejezték ki.  A WECO Travel egy repülőtéri kulisszák mögötti kalandozásra hívta utasait.  

„A Gyerekhangot az OTP Bank, az E. ON, az Andrássy Élményközpont, az ICO Zrt. Süni márkája, a NetPincér, az Andrékó Kinstellar Ügyvédi Iroda, a Cherrisk és a CLAAS Hungária Kft. támogatta.

A Lánchíd az E.ON támogatásával pompázott kék fényben ezen a fontos napon.

A Gyerekrajz pályázat győzteseinek képét a JCDecaux felajánlásának köszönhetően láthatja plakátokon az egész ország.

hirdetés

Könyveink