2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gerincsebészből lett levendulakertész

71 évesen váltott életstílust és pályát Varga Péter Pál, a gerincdaganatok kezelésének specialistája. A Népszava Somogytúron beszélgetett vele.

Készült a visszavonulásra: még aktív intézményvezetőként vásárolt meg Somogyban, Viszen egy kúriát. Mostanra felújították a főépületet, amelyben szükség esetén egyidejűleg akár mind a hat gyermeke és azok családja is együtt lehet. Kész már a pálya is, amelyen hódolhat örök szenvedélyének a tenisznek.

- Várjuk a cserepeket – mutat egy épp felújítás alatt lévő távolabbi épületre. – Abban tornatermet, amolyan kisebb „dühöngőt” épít az unokáknak. A kúria hatalmas udvarán kicsit hátrébb istállók, míves bokszokkal.

– Lovakat azért nem fogok vásárolni – kapja el a tekintetem. A tetőt rendbe kellett hozni, de a többi részét meghagyom: úgy ahogyan van, mert annyira szép, hogy nincs szívem hozzányúlni.

A bokszok padlójára hintet szalmán most csirkék, tyúkok élnek. A nagy gazdasági udvarban azonban csak akkor kóricálhatnak, ha valaki dolgozik a közelükben. Különben a sasok vacsorájaként végezhetnék.

A somogyi birtok kéthektáros része a levenduláé. Néhány éve fogott a termesztésébe.

„Még 2010-ben Rióban, a Brazil Gerincsebészeti Társaság éves konferenciájának vendégeként figyeltem fel arra, hogy az ott kiállítók fele gyógynövény-kivonatokkal érkezett. Vendéglátóim elmagyarázták, hogy gyakran alkalmaznak természetes hatóanyagokat, köztük illóolajokat fájdalomcsillapításra, izomgörcsök oldására, ízületi gyulladások csillapítására a gyógyszerek helyett. Hazaérve elkezdtem utánanézni: Magyarországon milyen az esszenciális gyógyolajok piaca. Döbbentem tapasztaltam, hogy dokumentált összetételű, minőségű bioolajokat nem tudok vásárolni hazai forrásból. Amik mégis elérhetők itthon és vannak megfelelő tanúsítványaik is, mind külföldről származnak és még drágák is. Ekkor döntöttem el, hogy a nemzetközi biostandardoknak is megfelelő levendulaolajat fogok előállítani.” Mindezt már a hatalmas levendulása szélén idézi vissza Varga Péter Pál.

A teljes riportot a Népszava közli.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink