2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Franciaországban folytatódik az orvosok sztrájkja

Az Orvosok a holnapért csoport szerint azért döntöttek a sztrájk meghosszabbítása mellett, mert a kormány „nem vette a fáradtságot, hogy meghallgassa a követeléseiket”, írja a Liner.

Több nagy francia kórház is nehéz hétvégéről számolt be, miközben a helyi orvosok sztrájkja tovább folytatódik, ugyanis az egyhetes tiltakozást január 8-ig meghosszabbították, csütörtökre pedig újabb felvonulással készülnek.

A Médecins pour Demain (Orvosok a holnapért) nevű szakmai érdekképviseleti szervezet tagjai december 26. óta demonstrálnak, hogy magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket érjenek el, a munkabeszüntetést pedig több szövetség is támogatja.

A Francia Általános Orvosok Szakszervezete azonban nem ért egyet a dologgal, bár azt ők is elismerték, hogy a fiatalok ösztönzéséhez a munkakörülmények javulására van szükség – írja a Liner.

Az orvosok elsősorban azt szeretnék, ha az egészségbiztosítási pénztár a duplájára emelné (25 euróról 50-re) az alapszolgáltatásért megállapított tarifájuk összegét, mert abból segédmunkaerőre is futná, s nem hárulna rájuk minden adminisztratív feladat ellátása.

(forrás: Liner)
hirdetés

Könyveink