2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Fellázadtak a német háziorvosok

Válságtanácskozást hívott össze Karl Lauterbach egészségügyi miniszter, közli az InfoStart.

Az elmúlt hetekben a háziorvosok szerte az országban rendkívüli túlterheltségre panaszkodtak, amit nem utolsósorban a párhuzamosan terjedő járványos megbetegedések, a koronavírus, az influenza és a légúti fertőzések okoztak. Az év végén olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy a háziorvosi rendelők a karácsony utáni napokban számos helyütt tiltakozásul zárva tartottak, amit viszont a miniszter vett igencsak rossz néven.

Ezt követően a háziorvosok szövetsége indítványozta, hogy tartsanak válságtanácskozást a kialakult helyzet lehetséges rendezése érdekében. A szövetség utalt arra, hogy az orvosokra rendkívüli teher nehezedik, a betegeknek hosszú várakozási időt kell elviselniük, túlzott a bürokrácia és mindehhez mérten "nem tisztességes" a fizetés.

A miniszter az elmúlt hónapokban hozott rendeleteket a háziorvosok terheinek mérséklésére, így például a betegállományba vétel, továbbá a receptfelírás könnyítésére, valamint a digitalizálás előmozdítására. Értesülések szerint a tanácskozáson Karl Lauterbach reformokat ígért. Arra tett ígéretet, hogy a háziorvosok számára elsősorban a biztosítókkal szemben nagyobb pénzügyi szabadságot irányoz elő. Megígérte azt is, hogy még januárban törvénytervezetet terjeszt a parlament elé az orvosi honoráriumok eddigi plafonjának megszüntetésére. A fő célok között említette továbbá a háziorvosok terheinek csökkentését, a betegek várakozási idejének mérséklését valamint az ellátásukra rendelkezésre álló idő növelését.

A teljes információ

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink