2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Ezért olyan hosszú életűek a japánok

Míg 1963-ban mindössze 153 japán állampolgár érte meg a százéves kort, ez a szám napjainkra 60 ezerre nőtt, írja a Dívány.

A statisztikák szerint Japánban az átlagos várható élettartam 85 év, ez tízzel több, mint amit Magyarországon várhatunk. A japán nők átlagosan 87, a férfiak pedig 81 éves korukig élhetnek – és különösen jók az esélyeik, ha Okinava szigetén születtek. Okinava ugyanis egyike a kék zónának nevezett helyeknek: a Földön mindössze néhány olyan térség található, ahol kimagaslóan magas a hosszú, egészséges életet élő emberek száma a világ népességének többi részéhez viszonyítva. Ilyen „kék zóna” még Szardínia szigete, a görögországi Ikária, a kaliforniai Loma Linda, valamint a Nicoya-félsziget Costa Ricán, jelzi a lap.

Az okinavaiak várható hosszú élettartama a tudósok kíváncsiságát is felkeltette, akik végül arra a következtetésre jutottak hogy bár az ott lakók rengeteg nehézséget, háborúkat és éhínséget éltek át a történelem folyamán, a várható hosszú élettartam kétharmad részben az étrendnek és az életmódnak köszönhető, egyharmad részben pedig a genetikának. 

Naponta több mint ötadagnyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és a halat részesítik előnyben a húsokkal szemben. A hagyományos okinavai étrend tápanyagban gazdag és kalóriában szegény; sok édesburgonyát, keserű dinnyét és karotinoidokban gazdag zöldségeket tartalmaz. Az okinavaiak fő tápláléka az 1960-as évekig az édesburgonya volt a fehér rizzsel szemben, és bár ma már a rizs is számottevő szerepet játszik az étkezésükben, napjainkban is sok lila édesburgonyát fogyasztanak, amely gazdag egészséges szénhidrátokban és öregedésgátló antocianinokban.

A japán kormány 2005-ben közzétette a táplálkozásra vonatkozó irányelveit. E szerint a következő értékek lennének a mérvadóak naponta:

  • 5-7 adag gabonaalapú étel (rizs, tészta, kenyér)
  • 5-6 adag zöldség
  • 3-5 adag hús és hal
  • 2 adag gyümölcs
  • 2 adag tej és tejtermék

A kutatók az elmúlt 15 évben közel 80 000 japán nő és férfi bevonásával vizsgálták meg ennek hatásait. Azt találták, hogy akik szigorúan követték ezeket az elveket, jobb egészségi állapotnak örvendtek, mint azok, akik nagyobb kilengéseket engedtek meg maguknak.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Dívány)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!