2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

EU-ombudsman: az uniós járványügyi központnak nyíltabban kellene kommunikálnia

Az EU Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (ECDC) sokkal nyíltabban kellene kommunikálnia a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos értékeléseit és megállapításait, írta keddi sajtóközleményében fél éves vizsgálatát össszegezve az európai ombudsman.

Emily O'Reilly szerint az ECDC-nek nem áll rendelkezésére kellő mennyiségű, megbízható felmérés az uniós tagállamokból a járványra vonatkozóan, és egyes döntéshozatali eljárásai nélkülözik az átláthatóságot.   Rámutatott, a központnak nincs felhatalmazása a független adatgyűjtésre, a nemzeti hatóságok pedig több esetben csak részleges információkat juttattak el az ECDC számára vagy egyáltalán nem reagáltak az adatgyűjtési felhívásra.

"Ez jelentősen akadályozza az intézmény munkáját abban, hogy időben érdemi iránymutatásokat adjon, és hogy hatékonyan összehangolja az uniós tagállamok közti járványmegelőző intézkedéseket".

Az ombudsman felhívta az uniós jogalkotók figyelmét, hogy az ECDC-nek új hatáskörökre van szüksége ahhoz, hogy a jövőben hatékonyabban reagáljon a közegészségügyi válságok kezelésére. O'Reilly kifogásolja továbbá, hogy az ügynökség a nem minden felmérést tette közzé a járvány korai szakaszában, illetve a nemzetközi partnerekkel, például a kínai járványmegelőző központtal folytatott eszmecseréjét sem hozta nyilvánosságra.

"A közegészség védelmében ilyen szerepet fontos játszó intézmény alapköve, az átláthatóság és az elszámoltathatóság kell, hogy legyen", emelte ki.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink