2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kitekintő

Erős idegméreg: pókinvázió Japánban

Invázió fenyegeti Japánt: az ausztráliai vöröshátú pókok már az ország tekintélyes részét elfoglalták – figyelmeztetnek a kutatók. A pókok erős idegmérget termelnek, és számos embert megcsíptek.
A valószínűleg hajón behurcolt ízeltlábúak már nagy számban elterjedtek Oszaka térségében, és jelenleg Tokió felé tartanak – számolt be tapasztalatairól Kisimoto Tosio, a japán élővilág-kutató központ szakértője. Ha egyszer elterjednek, nehéz lesz őket kiirtani.

A feltűnő vörös hátrajzolatukról könnyen felismerhető pókok csupán Oszaka prefektúrában már egy tucat embert csíptek meg. Egy hatéves kisfiút júniusban ellenméreggel kellett kezelni.

A vöröshátú pók (Latrodectus hasselti) erős mérge különösen a legyengült emberekre, gyermekekre és idősekre veszélyes – közölte Kisimoto a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. Ausztráliában már sokan haltak bele a pók csípésébe. Az állatok gyakran rejtőznek el fészerekben, ajtó elé tett cipőkben, vagy WC-ülőkék alatt. A japánokat jobban fel kell világosítani a pókokról – hangoztatta a kutató. Például védőkesztyűt kellene viselniük a sírok takarításakor.

MNO

cimkék

hirdetés

Könyveink