2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Elvándorolnak az orvosok Iránból

A szabadeuropa.hu szerint az elmúlt években orvosok ezrei hagyták el az iszlám köztársaságot az ország egyre mélyülő gazdasági problémái és a rossz munkakörülmények miatt.

A hatóságok szerint tavaly mintegy háromezer orvos, köztük 160 kardiológus és mintegy nyolcszáz ápoló keresett munkát külföldön.

Az ország kifogy az orvosokból – mondta Mohamad Raiszadeh, az Iráni Iszlám Köztársaság Orvosi Kamarájának vezetője hónap elején egy sebészekből álló összejövetelen. Mint közölte, az alacsony bérek arra késztették az iráni orvosokat, hogy külföldön keressenek magasabb fizetést, különösen az olajban gazdag Öböl-államokban.

A tisztviselők akut orvoshiányra figyelmeztettek, bár nem világos, hogy a kormány tett-e lépéseket az elvándorlás megfékezésére. Egyes illetékesek azt javasolták, hogy az ország külföldről próbáljon orvosokat bevonzani, fogalmaz a lap.

Irán az 1979-es iszlám forradalom óta – amely hatalomra juttatta a jelenlegi klerikális intézményrendszert – súlyos agyelszívással néz szembe. Becslések szerint az elmúlt négy évtizedben közel kétszázezer képzett szakember hagyta el az országot, sokan közülük Nyugaton telepedtek le.

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink