2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Elismeréseket adtak át a Belügyminisztérium Márványaulájában október 23-a alkalmából

Ezerkilencszázötvenhat nem csak egy pont történelmünk idővonalán, ezen túlmutatva a magyar néplélek kivetülése, a magyarok szabadságszeretetének jelképe, mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a tárca október 23-ai központi ünnepségén csütörtökön Budapesten.

Takács Péter kiemelte: 1956 októbere a magyar történelem legfényesebb korszakai közé tartozik, így gondolunk arra a néhány dicsőséges napra, amely során a magyar nemzet kivívta függetlenségét, és világosan megmutatta erejét és szabadságvágyát a világnak.

Büszkék vagyunk a pesti srácokra a Corvin közben, akik lehetetlen körülmények között is ellenálltak a magyar szabadságot eltaposni készülő szovjet tankoknak – mondta.

Úgy folytatta: a dicsőséges napoknak, a szabadság megízlelésének súlyos ára volt. Véres megtorlás, kemény diktatúra következett, amelyben minden  akkor kivívott  eredmény hosszú időre elveszett, és csak az 1989-es békés rendszerváltás hozta el a lehetőségét annak, hogy ezek ismét valóssággá váljanak.

Takács Péter kitért arra: ma is vannak olyanok, akik a "merjünk kicsik lenni!" jelszavával próbálják elhitetni, hogy a nemzeti büszkeség avítt, idejétmúlt, szégyellni való érzés; akik szerint atlétikai világbajnokságot rendezni felesleges és sikertelenséget hoz, akik úgy vélik, hogy két tudós honfitársunk Nobel-díja kapcsán inkább szégyenkezni kell, mert kutatásaikat nem itthon, hanem külföldön végezték  sorolta az államtitkár.

Ne tévedjünk, ezek ugyanazok  jegyezte meg, hozzátéve: a régi marxisták helyére új marxisták léptek, de az eszme nem változott Ők mindig idegen hatalmak érdekeit tolják a nemzet érdekei elé, legyen szó labancról, szovjetről, brüsszeli bürokráciáról. Mindent relativizálnak, minden értéket próbálnak sárba rángatni és ezt várják tőlünk is  jelentette ki az államtitkár. Takács Péter úgy fogalmazott: "bár nagyon hangosak", ki kell tartani, nem engedhetünk ennek a befolyásnak.

Mi továbbra is felemelt fejjel hallgatjuk a Himnuszt az olimpián, jogosan érzünk boldogságot tudósaink rangos elismerésekor, büszkén tekintünk történelmi nagyjainkra és büszkék vagyunk azokra a kitüntetettekre, akik szűkebb közösségük példaképeivé váltak  emelte ki az államtitkár.

A kitüntetettekhez szólva úgy fogalmazott: önök "Szent István, Széchenyi és a magyar szabadságharcosok munkatársaivá váltak az országépítésben" azáltal, hogy a környezetükben élők számára példát és reményt adnak, biztonságot nyújtanak.

Öröm és megtiszteltetés olyan emberek munkáját elismerni, akik értik és megélik a gondoskodás, az építés, a másik ember iránt érzett felelősség szellemiségét  hangoztatta Takács Péter.

A tárca október 23-ai ünnepségén Pintér Sándor belügyminiszter előléptetéseket és elismeréseket adott át.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink