2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Elhunyt Salacz Tamás, a traumatológia iskolateremtő tanára

2022. december 31-én elhunyt Salacz Tamás professzor. A magyar traumatológia iskolateremtő tanárától Fóris István búcsúzik a Weborvoson.

1951-ben érettségizett a budapesti Piarista Gimnáziumban. Élete végéig hű maradt alma materéhez. Az ott kapott tisztességet, becsületességet, hűséget és nem utolsósorban hitet élete végéig megőrizte, még a legnehezebb XX. századi évtizedekben is. 1992-96 között a Piarista Diákszövetség elnöke volt.

Tisztessége, becsületessége, hite mellett piarista neveltetése is hozzájárult ahhoz, hogy Salacz Tamás, az Országos Traumatológiai Intézet volt főigazgató-helyettes főorvosa Szent II. János Pál pápa 1991. évi magyarországi látogatása alkalmával a Szentatya felkért és vezető orvosa volt.

Egyetemi tanulmányait nem orvostanhallgatóként kezdte, hanem az agrártudományi egyetemen, mert érettségi után oda vették fel. 1953-ben kezdhette el egyetemi tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, amit 1959-ben summa cum laude minősítéssel végzett el.

(...)

1965. november 1-től az Országos Traumatológiai Intézetben az akkor adjunktusi beosztásban dolgozó Manninger Jenő osztályán kezdett dolgozni és mellette vált az egyik legképzettebb traumatológussá; 1981-től osztályvezetőként dolgozott a későbbi legendás VIII. Mozgásszervi Osztályon 1999-ig. 1989. július 1-től az Országos Traumatológiai Intézet főigazgató-helyetteseként dolgozott.

(...)

A Magyar Traumatológus Társaság egyik alapító tagja, több cikluson át a vezetőség tagja, főtitkára, elnöke. A Traumatológus Szakmai Kollégium elnöki tisztségét 8 évig látta el a 90-es években. 1991-2021-ig az ETT (Egészségügyi Tudományos Tanács Igazságügyi Bizottsága) tagja volt.  

Nyugdíjazása után Batthyány-Strattmann díjjal tüntették ki. Az elsők között kapta meg a Magyar Traumatológus Társaság legmagasabb kitüntetését, a Lumniczer-díjat. 2019 októberében a Dr. Manninger Jenő Alapítvány részesítette Manninger díjban.

(...)

Salacz professzor úr ilyen ember volt, a legnemesebb értelemben példakép, tanítómester. A magyar traumatológia kialakulásának egyik legnagyobb alakja, tudósa, szervezője. Hitéből adódott végtelen szerénysége, önzetlensége. Sohasem magát helyezte előtérbe. Minden tudásával, hitével a betegeket gyógyította, oktatta a fiatal traumatológusokat, nevelt több főorvost a traumatológia számára és mindene volt szeretett intézete, az Országos Traumatológiai Intézet.

Példa számunkra betegszeretete, traumatológia iránti szeretete, intézetet iránti hűsége, családszeretete, tisztessége, becsületessége, önzetlensége. Igenis van pótolhatatlan kolléga, mester, tanító. Salacz Professzor Úr pótolhatatlan  traumatológus közösségünk számára.

Tisztelt Professzor Úr!

Intézeted, kollégáid, tanítványaid és nem utolsósorban betegeid nevében búcsúzunk Tőled – írja a Weborvoson közzétett nekrológban Fóris István.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink