2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Elhunyt Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, tette közzé hivatalos Facebook-oldalán a Nemzeti Virológiai Laboratórium.

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője.

Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi – közli a Virológia Pécs hivatalos Facebook-oldal.

Jakab Ferenc 46 éves volt (Fotó: Virológia Pécs Facebook)
Jakab Ferenc 46 éves volt (Fotó: Virológia Pécs Facebook)

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban, általános és középiskolai tanulmányait Kaposváron végezte. A PTE biológia-kémia szakán 2002-ben diplomázott. Doktori fokozatott 2005-ben szerzett, 2012-ben habilitált, 2020-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett – olvasható az MTI által közzétett életrajzában.

A szakember kutatási területe a magas pathogenitású vírusok okozta humán fertőzések vizsgálata és a vírusfertőzések molekuláris epidemiológiai jellemzése.

Jakab Ferenc dolgozott az ÁNTSZ pécsi virológiai laboratóriumában, külföldi egyetemeken, kutatóközpontokban, hosszabb időt töltött Hollandiában és az Egyesült Államokban.

Vezetője lett a koronavírus-járvány kitörése után felálló Koronavírus-kutatási Akciócsoportnak, rendszeresen nyilatkozott a járvány terjedéséről, az oltásokról és a védekezésről.

Teljesítményéért több díjat, egyebek mellett 2017-ben kiváló munkáért miniszteri kitüntetést kapott.

hirdetés

Könyveink