2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Elhunyt Dr. Jankovics István virológus

Elhunyt Dr. Jankovics István virológus, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezető főorvosa. Az NNGYK saját halottjának tekinti.

Dr. Jankovics István az egyetem elvégzése után kezdte meg pályafutását az Országos Közegészségügyi Intézetnél. Rövid megszakítással nyugdíjazásáig ott, illetve a jogutód intézményekben (Országos Epidemiológiai Központ, Nemzeti Népegészségügyi Központ) dolgozott.

A légúti vírusok, elsősorban az influenzavírus vizsgálatának szentelte életét. Meghatározó szerepet játszott a légúti vírusok korszerű diagnosztikájában, az influenza oltóanyagok kutatásában, előállításában és ellenőrzésében.

1980-tól Dr. Takátsy Gyula vezetésével részt vett az influenza elleni oltóanyag előállításában és ellenőrzésében, majd 1988-tól már ő irányította az ezzel kapcsolatos munkákat. 2005-2011 között az Országos Epidemiológiai Központ, Légúti Vírus Osztályának osztályvezető főorvosa volt, a 2006-ban megépült Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot is ő vezette.

1986-ban a bécsi egyetem virológia tanszékén, 1989-ben a párizsi Pasteur Intézetben a biotechnológiai osztályon, 1991-ben Washingtonban dolgozott, ahol az influenza oltóanyag gyártását, ellenőrzését és a minőségbiztosítás működését tanulmányozta.

A WHO Nemzeti Influenza Központja és az Influenza és Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriuma vezetőjeként mindig arra törekedett, hogy országos szinten biztosítsa a laboratóriumi hátteret a diagnosztikus és a surveillance vizsgálatokhoz.

Dr. Jankovics István 69 éves volt. Halálával nagy veszteség érte a hazai virológus-társadalmat.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Dr. Jankovics Istvánt saját halottjának tekinti, minden munkatársa tisztelettel és szeretettel őrzi meg emlékét.

(forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)
hirdetés

Könyveink