2024. október. 19., szombat - Nándor.
hirdetés
hirdetés

Elhunyt dr. Fekete György

Életének 80. évében 2024. szeptember 13-án elhunyt dr. Fekete György, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének korábbi igazgatója, emeritus professzor. Az egyetem meghatározó alakját, iskolateremtő tanárát a Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti.

Fekete György professzor három szakvizsgával rendelkezett, hiszen nemcsak csecsemő- és gyermekgyógyász volt, de klinikai genetikus és klinikai farmakológus is. Az ő nevéhez fűződik a Tűzoltó utcában működő fázis I. gyermekgyógyászati klinikai vizsgálati labor megteremtése.

1968-ban Kerpel-Fronius Ödön professzor MTA ösztöndíjas állásán kezdett dolgozni az akkori II. sz. Gyermekklinikán. Csatlakozhatott Schuler Dezső professzor genetikai kutatócsoportjához a veleszületett chromosoma-rendellenességek és a malignus daganatképződés összefüggéseinek vizsgálatával.

1972/73-ban a Marburgi Gyermekklinikán, 1977/78-ban a München-Neuherbergi Sugár- és Környezetkutató Intézetben, 1987/88-ban Indianapolisban az Orvosi Genetikai Intézetben végzett kutatómunkát. 1990-ig az MTA állásán dolgozott a II. sz. Gyermekklinikán, majd docensi, professzori és 1994-ben tanszékvezető egyetemi tanári kinevezést kapott. Az MTA doktora címet 1992-ben, a molekuláris genetikai diagnosztika gyermekgyógyászati alkalmazásáról írt értekezéséért kapta. 1993-ban a SOTE Kiváló Oktatója címmel tüntették ki. Szerkesztésében valósult meg a Nelson Textbook of Pediatrics alaptankönyv 1995. évi első és 1998. évi átdolgozott magyar nyelvű kiadása.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága elnöke, a Magyar Humángenetikai Társaság főtitkára, tudományos és egyetemi bizottságok tagja volt. Élete utolsó napjáig elhivatottan vezette a Semmelweis Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó programját. Az European Society of Paediatric Research és a Royal College of Physicians tagjai közé választották, írja a többi közt az egyetem honlapján a Gyermekgyógyászati Klinika közösségének nevében Szabó Attila klinikaigazgató.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink