2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Élen a Debreceni Egyetem a THE tematikus rangsoraiban

A természet- és a társadalomtudományok területén is a legjobb hazai felsőoktatási intézményként szerepel a Times Higher Education 2024-es tematikus rangsorában a Debreceni Egyetem. A neves brit rangsorkészítő most nyilvánosságra hozott listáján az intézmény az informatika területén is javította pozícióját.

A Times Higher Education (THE) World University Rankings (WUR) by subject 2024-es összeállításakor ugyanazokat a teljesítménymutatókat használták, mint a THE globális rangsorának szerkesztésekor, azonban az indikátorokat – a kutatói minőség, az ipari beágyazódás, a nemzetközi kilátások, kutatási környezet és az oktatás súlyát – az egyes területekhez igazítva újra kalibrálták, a szakterületek sajátosságait figyelembe véve súlyozták.

Idén újra felkerült a Debreceni Egyetem a Times Higher Education tematikus ranglistájára a természettudományok területén és rögtön a legjobb hazai intézményként szerepel. A nemzetközi intézményi listán az 501-600-as kategóriában kapott helyet. Ezen a területen  ebben az évben a világ több mint 1300 egyetemét rangsorolták, az első helyen az egyesült államokbeli California Institute of Technology szerepel, amelyet a Harvard University és a Stanford University követi. A hazai intézmények közül a DE mellett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, az Óbudai Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet, a Miskolci Egyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet rangsorolták a természettudományokban.

Nagyot  lépett előre az intézmény az informatika területén is, a 801+ kategóriából a 601-800 pozícióra lépett előre. A társadalomtudomány területén  őrzi helyét a DE az 501-600-as kategóriában, és ezzel az eredménnyel idén a legjobb magyar intézmény lett.

A Debreceni Egyetem az orvos és egészségügyi területen az 501–600. helyen, az élettudományi szegmensben a 601-800-as kategóriába rangsorolták, míg a műszaki tudományok területén az 1001+ pozícióban szerepel.

A Times Higher Education legutóbb kiadott összesített globális listáján a Debreceni Egyetem a világ 28 ezer egyeteméből a legjobb 800 felsőoktatási intézmény között szerepelt. Az eredménnyel az intézmény a világ felsőoktatási intézményeinek legfelső 3 százalékában foglal helyet.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink