2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Egyre több támadás éri az ukrán mentőket

Az ukrajnai háború kitörése óta a WHO 1682 támadást regisztrált Ukrajnában az egészségügyi ellátórendszer ellen, aminek következtében a dolgozók és a páciensek közül 128-an vesztették életüket, illetve 288-an sebesültek meg, közli az MTI nyomán a VG.

Számos támadás érte az utóbbi hónapokban a mentőket és az egészségügyi szállításokat Ukrajnában – hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a lap szerint. A herszoni sürgősségi egészségügyi ellátóközpont vezetője, Halina Zaldan szerint sok mentőcsapat kerül tűz alá útban rendeltetési helyére, vagy még állomáshelyén.

Zaldan szerint a mentők a sebesülés, illetve a halálozás jóval nagyobb kockázatának vannak kitéve, mint más egészségügyi alkalmazottak. A WHO szerint az idei első negyedévben 68 támadást regisztráltak az ukrán egészségügyi rendszer ellen, ebből 12 mentők ellen irányult. Ez idő alatt négy dolgozó megsebesült és ketten életüket vesztették.

Emanuele Bruni, a WHO ukrajnai térségért felelős illetékese kijelentette, hogy januárban és márciusban szinte minden nap történtek ilyen támadások, amelyek legtöbbjét nehézfegyverekkel hajtották végre. A WHO ismét követelte, hogy a harcoló felek tartsák tiszteletben az egészségügyi dolgozók és a páciensek védelmét.

(forrás: vg.hu / MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink