2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Egyre kevesebb információhoz jut a járványról a WHO

Jelenleg nem tudnak pontos statisztikai összesítést adni a Covid-19-hez köthető halálesetekről, idézi az MTI-t az ATV honlapja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyre kevesebb információhoz jut globálisan a koronavírus-járványról, közölte szerdán Genfben Maria van Kerkhove. A WHO koronavírus-járvány ügyeiben illetékes szakértője hangsúlyozta, hogy "jelenleg nem tudnak pontos statisztikai összesítést adni a Covid-19-hez köthető halálesetekről".

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a halálozások és a fertőzöttek száma is csökkent azóta, hogy a koronavírus miatt, május végétől már nincs nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet. Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatállomány is hiányosabb lett. Júliusban például a tagországok negyede osztotta meg a halálozási adatokat a WHO-val, s mindössze 11 százalékuk ismertette a súlyos megbetegedések számát.

A WHO szerdán "érdeklődésre számot tartó variánsnak" minősítette az EG.5 jelű mutációt. Ezzel jelenleg három variáns terjedését tartják fokozott megfigyelés alatt: a főleg Európában és az amerikai kontinensen terjedő XBB.1.5-öt, az Ázsiában terjedő XBB.1.16-ot, valamint az EG.5-öt. Van Kerkhove szerint utóbbi, egyebek között az Egyesült Államokban, Kínában, Kanadában, Japánban és Dél-Koreában is kimutatott variáns ugyan nem okoz súlyosabb tüneteket, de a többi mutációhoz képest az oltás kisebb hatékonyságát vélték megfigyelni esetükben, közli a lap.

(forrás: ATV/MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink