2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Egyre jobban terjed a gyógyszereknek ellenálló shigella

A shigella lázat, hasmenést és gyomorfájdalmat okoz; az InfoStart szerint 2015 óta egyre többen kapják el rezisztens változatát.

A tendenciát Amerikában és az Egyesült Királyságban is megfigyelték: a szakemberek szerint az, hogy a gyógyszeres kezelésre nem reagál a baktérium, komoly közegészségügyi kockázattá teszi. A fertőzés ugyanis megfelelő hatékonyságú kezelés nélkül akár súlyos megbetegedéshez vagy halálhoz is vezethet, írja a BBC. nyomán a lap.

A shigella XDR névvel illetett, rezisztens változata 2015-ben még egyetlen megbetegedést sem okozott Amerikában, 2022-ben azonban már az esetek 5 százalékáért ez felelt. 2019-ben még csak 1 százalékos volt ez az arány. Az öt, shigella kezelésében legáltalánosabban használt antibiotikum egyike sem hat az XDR-törzzsel fertőzött betegek esetében.

A baktérium könnyen fertőz közvetlen érintkezés vagy akár fertőzött felületek megérintése által is, és vérhas kialakítására is képes. Ez a hasmenéssel összefüggésbe hozható halálozások egyik leggyakoribb oka világszerte.

A rezisztens baktérium okozta esetek száma legdinamikusabban a nemzetközi utazókban, a hajléktalan betegekben, az azonos nemű partnert választó férfiakban és az immunhiányos állapotú emberekben következett be.

(forrás: Infostart)

cimkék