2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Egypercesnovella-író pályázatot hirdet az Egis és az Örkény Színház

Egypercesnovella-író pályázatot hirdet az Egis Gyógyszergyár Zrt. és az Örkény István Színház a vállalat alapításának 110. és Örkény István születésének 111. évfordulója alkalmából.

Pályázni olyan, legfeljebb 110 szavas alkotásokkal lehet, amelyek az örkényi, groteszk, ironikus világlátás szellemében beszélnek mindennapjaink abszurditásáról, lehetőleg, de nem kötelező jelleggel, az egészség témájához kapcsolódva.

Mint írják, egy szerző legfeljebb két pályamunkával jelentkezhet. A pályázatból kizárják azon pályaműveket, amelyek más pályázaton szerepeltek vagy szerzői jogot sértenek. A pályázat jeligés; a jeligével ellátott pályamunkákat a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre, július 31-ig várják. A jelige feloldását postai úton az Örkény István Színház címére kell beküldeni.

Az eredményhirdetés ősszel lesz. A díjátadóról szóló beszámolót és a díjazottak nevét az Örkény Színház, illetve az Egis gyógyszergyár honlapján és közösségimédia-felületein teszik közzé. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat az Örkény Színház színészei felolvassák, az ebből készült videósorozat pedig a szervezők közösségimédia-csatornáin tekinthető meg. A díjazott alkotók két személyre szóló színházbérletet nyerhetnek az Örkény Színház 2023/24-es évadára.

Mint felidézik, Örkény Istvánt, a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar írót egyperces novellái tették a groteszk meghatározó művelőjévé magyar és világirodalmi szinten egyaránt. Műfajteremtő alkotásainak első darabjai abban az időben születtek, amikor az eredetileg gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű Örkényt az 1956-os forradalom után hallgatásra ítélték, és az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárban dolgozott.

Örkény István (1912-1979) író, gyógyszerész, 1966 (Fotó: Hunyady József/Fortepan)
Örkény István (1912-1979) író, gyógyszerész, 1966 (Fotó: Hunyady József/Fortepan)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink