2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Egymilliárd dolláros kölcsönt kap az indiai egészségügy

A Világbank a kölcsönt két részletben, az egészségügyi intézmények fejlesztésére fordítaná a szegényebb régiókban, közli a VG.

A washingtoni székhelyű Világbank kétszer 500 millió dollárt ad kölcsön Indiának az egészségügyi szektor fejlesztésére, hogy segítse az országot a járványokra való felkészülésben, valamint hogy korszerű ellátást tudjon biztosítani a közel másfél milliárd fős lakosságnak – olvasható az intézmény közleményében.

Az összesen egymilliárd dolláros finanszírozással a Világbank a 2021 októberében indított „nemzeti egészségügyi fejlesztési missziót” támogatja, amelynek célja a kórházak és rendelők korszerűsítése az egész országban. A legnagyobb munkálatok a hét legelmaradottabb államban indulnak meg, valamint egy országos járványvédelmi rendszer kiépítése is tervben van.

A megállapodást Auguste Tano Kouamé, a Világbank indiai országigazgatója, valamint Rajat Kumar Mishra államtitkár írta alá Újdelhiben, írta a lap, amely szerint az indiai egészségügynek kiváló alapjai vannak. A várható élettartam az 1990-es 58 évről 2020-ra 69,8 évre emelkedett. A csecsemő- és gyermekhalandóság is jelentősen lecsökkent, és a szakképzett ellátás és az oltottság is magasabb, mint ami az ország jövedelmi szintjénél várható lenne. Ettől függetlenül a kölcsönből van mit fejleszteni, főleg a legszegényebb régiókban, ahol a kórházak és az egészségügyi szakemberek száma kritikusan alacsony.

cimkék

hirdetés

Könyveink