2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Egészségügyi tematikájú pályázat civil szervezeteknek

Százhatvan millió forint keretösszeggel, egészségügyi társadalmi, civil és nonprofit szervezetek működési támogatására hirdet pályázatot a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkársága a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségével (BEMOSZ).

A központi költségvetésből nyújtott támogatás célja a prevenciós szemlélet jobb érvényesülése, valamint a betegegyüttműködés és általában a lakosság egészségtudatosságának javítása. A pályázaton azon – a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelő civil és nonprofit  magyarországi szervezetek indulhatnak, melyeket 2020. december 31. előtt jogerősen bejegyeztek, és folyamatos közhasznú minősítéssel rendelkeznek. A kiírás kizárja a forprofit és az állami vagy önkormányzati fenntartású szervezeteket, intézményeket.

A támogatás előfinanszírozott, vissza nem térítendő, százszázalékos támogatásintenzitással. Azaz nem kell önrész, és a megnyert összeg egészét támogatási előlegként, egy összegben, utólagos beszámolási kötelezettséggel az eredményhirdetést követően megkapják a nyertesek.

A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 160 millió forint, az igényelhető minimális támogatás összege 500 ezer forint.

A kiírás értelmében azon szervezetek pályázhatnak, amelyek családok, gyermekek vagy fiatalok egészsége, egészségnevelése, illetve őket érintő prevencióval; a legnagyobb betegségterhet jelentő krónikus nem-fertőző megbetegedésekkel (ún. népbetegségek: daganatos, szív- és érrendszeri, anyagcsere és mozgásszervi, illetve mentális betegségek); ritka betegségben szenvedők segítésével vagy egyéb egészségügyi prevencióval és beteg-, illetve családtámogatással foglalkoznak.

A támogatási kérelem szinte minden "tipikus" betegszervezeti tevékenységre benyújtható  például egészségnevelés és prevenció, betegedukációs programok szervezése, betegtájékoztató kiadványok, felmérések készítése, konferencia szervezése, egészségmegőrző programok, de például honlap létrehozására és fejlesztésére is lehet pályázni. A támogatási kérelemben foglalt tevékenységeket 2024. január 1. és december 31. közötti időszakban kell elvégezni.

A támogatási kérelmek elektronikus benyújtásának határideje április 30. A pályázati feltételekkel, tudnivalókkal kapcsolatban a részletes információk a BEMOSZ hivatalos honlapján (www.bemosz.hu) találhatók meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink