2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

Egészségügyért és állatjólétért felelős uniós biztos lehet Várhelyi Olivér (Frissítve: Várhelyi)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke egészségügyért és az állatjólét biztosításáért felelős portfólió betöltésére jelölte Várhelyi Olivér magyar uniós biztost, aki az elmúlt öt évben a bővítésért és szomszédságpolitikáért volt felelős.

Az Európai Parlament plenáris ülésének keddi munkanapján tartott sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az új összetételű Európai Bizottság tagjelöltjeinek bemutatásakor közölte: a biztosi testületben Várhelyi Olivér lesz felelős a közös európai egyészségügyi unió felépítését, valamint ő fogja vezetni a rák leküzdésére és a betegségmegelőzésre irányuló munkát, közli az MTI.

A 24 a hír kapcsán úgy fogalmaz: a magyar biztos az előző bizottságban a viszonylag fontos bővítési és keleti partnerségi portfoliót kapta, a mostani szerepe sokkal kevésbé fontos, ezt a portfoliót egyik ország sem akarta. Leginkább azért, mert az egészségügy nem uniós kompetencia, a tagországokhoz tartozik.

A biztosok kinevezése ezzel nem vált véglegessé, hamarosan a munkakörükért felelős európai parlamenti munkacsoportok is meghallgatják őket, majd szavaznak róluk, és végül az egész Európai Parlament szavaz majd az egész bizottságról. Így az sem biztos, hogy Várhelyi Olivér lesz a következő magyar biztos, az viszont nagyon valószínű, hogy a portfoliók nem cserélődnek, tehát bárki is lesz majd, ugyanezt a feladatkört kapja.

A Telex szerint a bejelentést – a jelöltek közül egyedül nála – több helyről fojtott nevetés fogadta a sajtóteremben. Az egészségügy alapvetően nemzeti hatáskör, így viszonylag gyenge portfóliónak számít, bár a koronavírus-járvány alatt az Európai Bizottság is több kezdeményezést indított el ezen a téren. Mint írják, Várhelyi a kormány EU-hoz rendelt korábbi főképviselője viszont több botrányba is keveredett az új posztján:

  • már a kinevezése előtt úgy hírlett, hogy hiába jó szakember, nehéz természetű és „elképesztően durván beszélt a beosztottjaival”;
  • aztán sorjázni kezdtek az olyan hírek, hogy a magyar kormánnyal egyező irányban igyekszik tolni egyes tagjelöltek szekerét előbbre vagy hátra a semlegességet előíró uniós alapszerződések ellenére, erre a gyanúra Orbán a saját kijelentéseivel és ígérgetésével is előre ráerősített;
  • az Európai Parlament maga is vizsgálatot kért, mert szerinte Várhelyi „szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”;
  • a képviselő-testülettel egy hülyézős megjegyzése miatt is konfliktusba került;
  • magának az Európai Bizottságnak kellett cáfolnia az állításait a palesztin segélyek felfüggesztéséről;
  • idén májusban egy grúz ügynöktörvényt kritizáló, már nyilvánosságra hozott bizottsági közleményről tűnt el a neve;
  • pár nappal később Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök egyenesen azzal vádolta, hogy Várhelyi megfenyegette őt, a biztos szerint félremagyarázták a szavait.

*

“Nagy megtiszteltetés, hogy a mai napon Von der Leyen Elnökasszony az Egészségügyért és Állatjóletért felelős biztosi pozícióra jelölt”, reagált az atv.hu szerint a magyar biztos-jelölt. Ez a jelölés elismerése annak a több, mint száz éve a világ élén járó magyar egészségügynek és tudásnak, amit olyan nagy nevek fémjeleznek, mint Semmelweis, Szentgyörgyi vagy Karikó”. 

A magyar biztos-jelölt úgy fogalmazott: “Óriási a feladat, hogy hitelesen képviseljem ezt a kiválóságot. Kemény munkával igyekszem a bizalmat megszolgálni, ahogy azt az elmúlt 5 évben is tettem”, írta az X-en Várhelyi Olivér.

(forrás: MTI, 24.hu, Telex, atv.hu)
hirdetés

Könyveink