2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Egészségértés Díj 2023: öt kategóriában hirdettek győztest

Öt kiemelkedő hazai egészségértési programot díjazott a szakmai zsűri, illetve a közönség az AIPM idei Egészségértés Díj pályázatán.

A 2023. évi pályázatot kiemelkedő érdeklődés és aktivitás kísérte: 51 egészségértési programmal neveztek, és a leadott közönségszavazatok száma megközelítette az 52 ezret.

Az Egészségértés Díjat az AIPM 2016-ban azzal a szándékkal bocsátotta útjára, hogy évről évre megtalálja, díjazza, majd bemutassa Magyarország legeredményesebb, egészségértést fejlesztő kezdeményezéseit. A díj elismeri és támogatja azokat a programokat és projekteket, amelyek újszerű megoldásokkal járulnak hozzá az egészségügyi ismereteket és az egészséges életmódot támogató kultúra magyarországi terjesztéséhez.

“A 2023-as év a beadott pályázatok száma, minősége és sokszínűsége miatt egyaránt kiemelkedő volt. Az idei megmérettetést jelentős érdeklődés és széles körű közösségi aktivitás kísérte. A zsűri számára különösen örömteli volt, hogy az idén elindított ‘ifjúsági’ kategóriában is több mint tíz projekt közül választhattunk”, mutatott rá dr. Szalóki Katalin, az AIPM igazgatója. 

Az idén december 1-jén zárult pályázaton – öt kategóriában – összesen majd négymillió forint értékű díjat osztottak szét.

A zsűri a társadalmi kategória fődíját a „A demencia korai felismerését támogató digitális prevenciós rendszer” programnak ítélte. A pályázók által kifejlesztett PreDEM-rendszer megoldás lehet a kognitív zavarok és a demencia korai fázisú felismerésére, még mielőtt megjelennének azok könnyen észrevehető tünetei. A rendszer játékos tesztek segítségével képes kiszűrni a demencia első, egyébként észrevehetetlen jeleit, kialakult zavarok esetén képes lassítani előrehaladásukat, ezáltal javíthatja a beteg életminőségét.

Az egészségügyi intézmény kategóriában a zsűri fődíját megszerző „Semmelweis Help” applikáció egy hazánkban egyedülálló, ingyenes lakossági tünetellenőrző felület, amely a Semmelweis Egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott – több mint 220 gyermekbetegséget tartalmazó – tudásbázison alapul. Az alkalmazás abban segíti a szülőket, hogy gyermekük betegsége vagy balesete esetén mikor szükséges ügyeletre vagy kórházba menni, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

A zsűri döntése nyomán a 2023-as Egészségértés díj ifjúsági kategóriájának nyertese a „Kilógunk a sorból... SNI Suli – ahol a speciális normális” program, ami az atipikusan fejlődő, ADHD-s, eltérő idegrendszeri fejlődésű, szenzoros feldolgozási zavarral élő gyermekekkel kapcsolatos kihívások bemutatására, megértésére és az ehhez kapcsolódó nézőpontváltás elősegítésére létrejött online edukációs felület. Az oldal több mint 40 órányi – szakértők bevonásával készített – támogató tartalmat kínál.

A zsűri idei különdíját a „A pszichológia nem csak a pszichológusoké” program kapta, amely innovatív egészségügyi tudománykommunikációval javítja a magyar lakosság mentális egészséghez kapcsolódó tudatosságát. Mindazokhoz szól, akik aktívan keresik az utat a saját mentális jóllétük megőrzése felé, és érdeklődnek a mentális egészség terén rendelkezésre álló erőforrások és segítségnyújtási lehetőségek iránt. A projekt különböző online platformokon (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube) több százezer embert ér el.

A pályázat közönségszavazását a „Vakcinainfó – az orvos válaszol” projekt nyerte meg mintegy 35 ezer szavazattal. Az online, aktívan moderált Facebook-közösségben órákon belül hiteles forrásból, orvos szakértőktől érkezik válasz szinte bármilyen egészségügyi kérdésre. A 70 ezer tag aktivitását és folyamatos érdeklődését felismerve a Vakcinainfó az eseti orvosi tanácsadás mellett már ismeretterjesztő, egészségnevelő, illetve a prevenció jelentőségét hangsúlyozó tartalmakat is közvetít.

Az idei zsűri tagjai: Győrfi Pál mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, egészségszakértő, kommunikációs szakember; Kocsis Krisztián PhD neurobiológus, az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjas agykutatója a képalkotó eljárások területén, valamint dr. Szalóki Katalin, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

(forrás: PR-ego Kommunikációs Ügynökség)
hirdetés

Könyveink