2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Díszdoktori címek a Semmelweis Egyetemen

Összesen tíz kiemelkedő, az egyetemmel aktív kapcsolatot ápoló, nemzetközileg elismert professzor kapott díszdoktori címet a Semmelweis Egyetemen idén. A Doctor Honoris Causa (DHC) avatási ünnepséget dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg, aki emlékeztetett: 1967 óta immár 47. alkalommal adományoz az egyetem díszdoktori címeket a karok felterjesztései alapján.

Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) indítványa nyomán ebben az évben kilenc, a Fogorvostudományi Kar felterjesztésére egy professzor kapott díszdoktori címet. A díjazottak egyike, dr. Franz Weidinger egy nappal korábban, a Semmelweis Szimpóziumon tartott előadását követően vette át az elismeréssel járó stólát, kitűzőt és oklevelet.

Az egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta: az új díszdoktorok avatása különleges és egyben örömteli alkalom, hisz a több mint 250 éves tradíciókkal rendelkező intézmény ezzel tovább erősödik, a Semmelweis Polgárok száma tovább bővül – ezáltal pedig a hazai tudományos élet is tovább élénkül, még inkább erőre kap. Dr. Merkely Béla felidézte, hogy a nemzetközi kapcsolatok idén különös jelentőséggel bírnak, hisz az idegen nyelvű képzés elindulásának 40. évfordulóját ünnepli az intézmény, amely mára Európa egyik legjelentősebb angol és német nyelvű képzési intézményévé vált.

„Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a Semmelweis Egyetem több mint intézeteinek, klinikáinak, épületeinek összessége. Egy összetartó, felbonthatatlan közösség, mely minden körülmények között az emberek egészségét és jóllétét szolgálja. Így volt ez az új koronavírus hazai megjelenésekor, csakúgy, mint a szomszédunkban kitört a háború idején” – fogalmazott, felidézve hogy az egyetem klinikáin több mint ezer Ukrajnából érkezett beteget láttak el, a kollégiumokban több száz menekülőt szállásoltak el, és százötvennél is több, a szomszéd országban tanuló hallgató folytathatta az egyetemen tanulmányait.

„A kitartó munkánknak, a nehéz helyzetekben bizonyított helytállásnak meg is lett a gyümölcse: a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education legfrissebb világranglistáján már a top 250-ben szerepel, ezzel Magyarország és Közép-Kelet-Európa legjobb felsőoktatási intézményének számít” – hangsúlyozta a rektor. „Nem lehetne ilyen dinamikus ez a fejlődés, ha az egyetemnek nem lennének olyan előremutató nemzetközi tudományos kapcsolatai, mint amilyenek a most díjazott professzorokkal kialakultak. Eddigi segítségüket nagyra értékeljük, és bízunk benne, hogy minden területen tovább fokozhatjuk az együttműködést” – jelentette ki.

Ezt követően a díjazottak laudációját ismertette a hallgatósággal dr. Kellermayer Miklós, az ÁOK dékánja valamint dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes.

Részletek az egyetem honlapján

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink