2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.
hirdetés

Csehországban és Szlovéniában is enyhültek a maszkviselési szabályok

Csehországban a tömegközlekedési eszközökön, Szlovéniában a zárt nyilvános helyek többségében szűnt meg a kötelező maszkviselés.

Megszűnt két év után csütörtökön a kötelező maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön Csehországban. Vlastimil Válek, egészségügyi miniszter az óvintézkedés feloldását a koronavírusjárvány-helyzet javulásával indokolta. Ezentúl az FFP2-es maszkok viselése már csak a csehországi egészségügyi és a szociális intézményekben kötelező. A miniszter szerint ennek az óvintézkedésnek a feloldása május elejére várható.

Az új igazolt fertőzések napi száma az utóbbi hetekben 3500-4000 között mozog, és csökkenő tendenciát mutat. A kórházakban szerdán 1300 fertőzöttet ápoltak, közülük 70 állapotát minősítették az orvosok súlyosnak. A járvány megjelenése, 2020 március eleje óta a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt 39 945 ember halt meg.

A 10,7 milliós Csehországban eddig 6,87 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját, 4,13 millióan pedig a harmadik, megerősítő oltást is felvették. Az oltás iránti érdeklődés az utóbbi hónapokban nagymértékben visszaesett. Jelenleg naponta mintegy 3500-4000 ember kap oltást, közülük sokan a harmadik, megerősítő adagot.

*

Szlovéniában csütörtöktől megszűnt a kötelező maszkviselés a zárt nyilvános helyek többségében. A kormány a döntését szerdán késő este jelentette be. A maszkviselés feloldásáról szóló rendelet nem vonatkozik az egészségügyi-szociális intézményekre, például az idősotthonokra. Ezekben a létesítményekben a dolgozóknak és a látogatóknak érvényes védettségi igazolással is rendelkezniük kell.

A kabinet a járványügyi szakértők javaslata alapján határozott. A Szlovéniában érvényes kritérium az volt, hogy ha két hétig 35 fő alatt marad az intenzív osztályon kezelt betegek száma, az utolsó korlátozást is fel lehet oldani az országban. Az egészségügyi minisztérium szerint ez a feltétel már több napja teljesült.

Szlovéniában a korlátozások zömét még februárban feloldották, csak a maszkviselés kötelezettsége maradt meg zárt térben, valamint néhány ágazatban a Covid-igazolványok felmutatása. A kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportja ugyanakkor továbbra is azt tanácsolja, hogy zárt nyilvános helyeken maradjon ajánlott a maszk viselése abban az esetben, ha nem tartható be a másfél méteres távolság.

A járvány valamivel több mint két éve alatt Ljubljana többször is módosította a védőmaszk viselésére vonatkozó szabályokat, de az idő nagy részében zárt nyilvános helyeken a hordása mindig kötelező volt.

*

A világon 502 889 220 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 193 333 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 501 512 915 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 188 577 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink