2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kitekintő

Cseh drogszigor

A határ öt palánta, s nem a csillagos ég

Eddig Csehországban, ha valaki például marihuánát termesztett, nem követett el bűncselekményt, ám mostantól kezdve elítélhető lesz, aki öt palántánál többet nevel. Az új törvénnyel a könnyű drogok fogyasztását akarják korlátozni.
A liberális prágai folyóirat, a Mladá fronta dnes helyteleníti a törvényhozás döntését, és bírálja a törvénytervezetet előzőleg megalkotó kormány álláspontját. A cikk szerint ugyanis a könnyű drogok szabad forgalmazásának korlátozása semmit sem javít a helyzeten, inkább olyan szabályozást kellene bevezetni, mint amilyet az alkoholfogyasztás esetében alkalmaznak. Szabadon kellene hagyni az embereket, akiknek többsége eddig is szórakozásképpen használta mindkettőt.


Az emberek felnőttek, rájuk kellene bízni, hogy életüket miként élik le; a túlnyomó többség eddig sem szívott marihuánát a munkahelyén, és nem is ivott, mert ezzel nem akarta kockáztatni állását, karrierjét. Ahhoz pedig, amit otthon csinál, sem a törvényhozásnak, sem a kormánynak semmi köze.


Nyilvánvalóan kellenek szabályok – állapítja meg a lap –, vannak is, melyek az alkoholra, a kézifegyverekre vonatkoznak, másokat a közlekedés biztonsága kényszerített ki. Igen, meg kellene büntetni azokat az egyéneket, akik fiatalkorúaknak adnak el drogokat, éppen úgy, ahogy azokat büntetik, akik alkohollal látják el őket. De azért mindennek van határa…

medicalonline

cimkék

hirdetés

Könyveink