2024. július. 19., péntek - Emília.
hirdetés
hirdetés

Covid-19: Romániában megduplázódtak a fertőzések

Romániában egy hét alatt csaknem duplájára emelkedett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, ami a szakemberek szerint az omikron vírustörzs egy új alváltozatának megjelenésével áll összefüggésben, írta pénteken a Hotnews.ro hírportál a román közegészségügyi intézet (INSP) heti jelentését ismertetve.

Az utóbbi héten 1256 új fertőzést azonosítottak Romániában, ami 82 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. A páciensek egyharmada nem először kapta el a Covid-fertőzést. A kimutatásban öt halálesetet tulajdonítanak a Covidnak, de valamennyi áldozat egyéb betegségekben is szenvedett. Hárman közülük be voltak oltva koronavírus ellen.

A koronavírus előretörését a járványkórházak ügyeletein érzékelik elsősorban, ahová az elmúlt hetekben egyre több légúti tünetekkel küzdő beteg érkezik – magyarázta a Hotnews által megszólaltatott Simin Aysel Florescu főorvos, a bukaresti Victor Babes járványkórház igazgatója.

Általában olyan betegekről van szó, akiknek krónikus betegségük is van, vagy idős emberekről, akik a betegség közepesen súlyos, vagy akár súlyos formái miatt kérik az orvosok segítségét, és kórházi kezelésre szorulnak  mondta a főorvos. Hozzátette: viszonylag alacsony a fiatalok aránya a koronavírussal diagnosztizált betegek között, esetükben a kockázatok is kisebbek és általában csak tüneti kezelésre szorulnak. Feltételezése szerint sok olyan fertőzött van, akit hivatalosan nem diagnosztizálnak Coviddal, mert a betegség csak megfázásként nyilvánul meg és az érintettek nem mennek orvoshoz.

Fotó: Diana ✨, pexels.com
Fotó: Diana ✨, pexels.com

A kórházigazgató szerint az elmúlt hetekben Európa-szerte növekedett a Covid-19 megbetegedések száma, ami az omikron törzs új, JN1-es jelzésű alváltozatának tulajdonítható. A szakember hozzátette: az omikron korábbi alváltozataihoz hasonlóan a JN1-es is csak az esetek számának növekedését okozza, de nincs jele annak, hogy a betegség lefolyása súlyosabb lenne az előző variánsokhoz képest.

Könnyen összetéveszthető az influenzával: többnyire csak köhögéssel, izomfájdalommal és egy-kétnapos rossz közérzettel jár. A súlyosabb eseteknél azonban légzési elégtelenség, tüdőgyulladás is felléphet  magyarázta a főorvos.

A koronavírus-járvány 2020-as kezdete óta több mint 3,5 millió SARS-CoV-2 fertőzést regisztráltak Romániában, és csaknem 69 ezer koronavírussal fertőzött ember halt meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink