2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés
hirdetés

Brazíliában segít a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium

Dél-Amerika első BSL-4-es, az az a legmagasabb szintű biobiztonsági laboratóriuma megvalósításában nyújtanak szakmai segítséget a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Vilrológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei. A VNL munkatársai tanácsadással és tréninggel segíti az új magas biobiztonsági laboratóriumok létrejöttét.

A brazíliai Centro Nacional de Pesquisa em Energia e Materiais (CNPEM) munkatársai jártak a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumban, hogy egy hosszútávú együttműködés alapját fektessék le a pécsi virológusokkal. Hamarosan a CNPEM kutatóközpontban alakítják ki Dél-Amerika első legmagasabb biobiztonsági szintű, BSL-4-es laboratóriumát, amely megvalósításához a VNL szakemberi nyújtanak segítséget.

Az együttműködés keretében a két kontinens országainak szakemberei hamarosan megkezdik közös kutatásukat, továbbá a PTE virológusai biobiztonsági tanácsadással, a működési rendszer kiépítésével, fejlesztésével járulnak hozzá az új, Dél-Amerikában hiánypótló létesítmény létrejöttéhez és biztonságos, minden igényt kielégítő működéséhez. Mindezeken túl pécsi laboratórium képzési lehetőségeit kihasználva, itt zajlik majd a brazil kutatók BSL-4 oktatása is.

A VNL eddig is több hazai és nemzetközi szervezetnek nyújtott fejlesztéssel, tréninggel kapcsolatos segítséget és szakértői tanácsadást, hiszen a VNL munkatársai nemzetközi szinten is elismert biobiztonsági tudással rendelkeznek. Ezen felül a VNL rendelkezik egy, a régiónkban is egyedülálló BSL-4-es szintű tréninglaboratóriummal, ami kivételes lehetőséget nyújt más kutatóintézetek támogatására. A látogatás során BSL-4-es laboratóriummal kapcsolatos szakmai egyeztetéseken túl a VNL és a CNPEM közötti kutatási együttműködést is megalapozták, amely tovább növeli a Virológiai Nemzeti Laboratórium nemzetközi beágyazottságát és hírnevét.

A teljes információ

Fotó: PTE
Fotó: PTE

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink