2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Borúlátó gondolatok a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványtól

Az elmúlt hetekben több olyan fiatalokról szóló, tragikus hír is napvilágot látott, melyek újra és újra ráirányítják a figyelmet a gyermekek és fiatalok mentális egészségének helyzetére.

Az éjjel-nappal elérhető, ingyenes és anonim lelkisegély-szolgálatot működtető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány első negyedéves statisztikái is alátámasztják azokat a borúlátó gondolatokat, miszerint egyre több fiatal kerül súlyos lelki krízishelyzetbe, egyre több gyermeknek van szüksége mentális segítségre.

2023 első negyedévében, 90 nap alatt 121 Kék Vonalas beszélgetés témájában merült fel szuicid kísérlet, 477 esetben jelent meg az öngyilkossági gondolat. Az öngyilkosság legtöbbször, mint átsuhanó gondolat jelenik meg a megkeresőkkel való konzultációkban, de egyre gyakoribb, hogy a gondolatokhoz erős késztetések is társulnak, vagy a beszélgetésből kiderül, hogy volt már szuicid kísérlete a Kék Vonalat hívónak.

2022-ben 13 esetben, 2023-ban pedig eddig már 9 alkalommal az alapítvány ügyelői riasztották a szuicid viselkedés miatt életveszélyben lévő fiatalhoz a mentőket, és előfordult, hogy a rendőrség közreműködésére is szükség volt az életmentésben. Az öngyilkossági gondolatok megjelenésének száma a Kék Vonalas beszélgetésekben az elmúlt három évben több mint duplájára nőtt, míg az önsértéssel kapcsolatos beszélgetések száma háromszor olyan magas volt 2022-ben mint 2020-ban, közölte a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.

(forrás: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink