2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Boldog születésnapot, Pécsi Tudományegyetem!

Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter október 14-én 100 éve nyitotta meg az első pécsi egyetemi tanévet.

A Pécsi Tudományegyetem centenáriumi programsorozata záróeseményeinek részeként 2023. október 14-én emléktábla-avatással egybekötött Centenáriumi Szenátusi Ülést tartottak a Rektori Kabinet Szenátusi Termében.

„Elképzelem, hogy 100 évvel ezelőtt hogyan gyűltek össze a kollégák. Azok az oktatók, kutatók, akik a pozsonyi lét, majd a pesti átmeneti állapot után Pécsett nyertek új otthonra, nagyobb kihívásokkal néztek szembe, mint mi most. Nem lehetett könnyű” – szögezte le dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Így folytatta: „Azt is be kell ismernünk, hogy ha a történelem és külső környezetünk nem, akkor általában magunknak okozunk kisebb-nagyobb gondokat. Egy egyetem mindenkori vezetésének egyik legfontosabb feladata ezek kezelése. Valahogyan mindig lehetett menedzselni a problémákat. Futballos hasonlattal élve: függetlenül attól, hogy milyen a felállás, lehet motiváltan és jól, de enerváltan és kedvetlenül is játszani.”

A Pécsi Tudományegyetem integrált működése kapcsán dr. Miseta Attila arra hívta fel a figyelmet, milyen nagyléptékű fejlesztések zajlottak csak az elmúlt másfél évtizedben, nem csak infrastrukturális szinten. „Fontosnak gondolom,” – folytatta – „hogy csapatként gondoljunk magukra, keresztényi szellemben nézzük el egymás hibáit, és törekedjünk arra, hogy összetartsunk, támogassuk a tehetségeket, feleljünk meg a kihívásoknak, követelményeknek. Öröm, hogy mindezt Magyarország egyik, ha nem a legszebb városában tehetjük meg. Elődeink az egyetem hajóját mindig előre kormányozták. Bízom benne, hogy a segítségetekkel ezt továbbra is meg fogjuk tudni tenni” – zárta beszédét a PTE első embere.

Pécs nevében Péterffy Attila polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. „1923. eseményekben gazdag év volt a világban, megszületett a modern Törökország, megalakult a Disney, bemutatták a Psalmus hungaricus-t, megszületett Zeffirelli. Pécs életében viszont kétségtelen, hogy a legmeghatározóbb esemény az volt, amikor gróf Klebelsberg Kunó miniszter megnyitotta az Erzsébet Tudományegyetem első tanévét. Ezzel egy eltéphetetlen kötelék jött létre a város és az egyetem között. Olyan kötelék, melyet nem tudnak megtépázni vagy elszakítani sem a történelem viharai, sem az aktuálpolitikai történései. Még sok ilyen közös ünnepet, még sok ilyen pillanatot kívánok az egyetemnek és a városnak” – mondta el Péterffy Attila.

A centenáriumi programsorozat egyik záróakkordja az emléktábla-avatás, a falon függő mű Lengyel Péter szobrászművész, a PTE Művészeti Kar dékánjának alkotása. Boldog születésnapot, PTE! – zárta beszédét dr. Fedeles Tamás rektorhelyettes.

A teljes információ az egyetem honlapján

Fotó: PTE / Csortos Szabolcs
Fotó: PTE / Csortos Szabolcs

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)

cimkék

PTE
hirdetés

Könyveink