2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

"Hogy hívnak, kisfiú?"

BOCs rVF 260602

BOCs rVF 260602 hatéves moszkvai kisfiúnak nincs születési anyakönyvi kivonata, mivel a névadások terén egyébként valóban igen nagyvonalú moszkvai anyakönyvi hivatal nem volt hajlandó bejegyezni nevét. Szülei azonban nem adják fel a harcot: Strasbourghoz fordulnak.

A BOCs rVF 260602 a papa alkotta személyi kód, s jelentése a következő: Biológiai Objektum: ember, a Voronyinok és Frolovok családjából, született 2002. június 26-án.
A papa, Vjacseszlav Voronyin gyűlöli a saját nevét, amelynek jelentése szerinte rab, maga is fel akarja venni a BOCs rVP 250856 nevet, a dolog köré egész filozófiát, sőt mitológiát épített, s vallja, hogy fiának jó, amit tesz.
Igaz, hogy a kisfiú már féléves korában világhírű lett a szülők választotta névvel, de születési anyakönyvi kivonat hiányában nem jár neki az ingyenes orvosi ellátás, szülei nem kaptak gyermekgondozási segélyt és nem járhatott óvodába sem. A papát nem érdekli, ha iskolába sem mehet, mert szerinte ott csak tönkreteszik a gyerekek agyát. "A nemzet aranytartaléka azokból kerül ki, akik 15 éves korukig írni-olvasni sem tudnak" - véli. Az sem zavarja, hogy BOCs így útlevelet sem kaphat, és soha nem mehet külföldre. Azt mondja, orvosi ellátás is lesz, ha fizet érte.
BOCs édesanyja, a híres moszkvai Puskin Múzeum munkatársa, nem vitatkozik a férjével, aki beismeri, hogy nem is lehet vitatkozni vele. Voronyin úr szerint azokat, akik ellenzik a névadás e formáját, balsors sújtja, és valójában mindenkinek ilyen nevet kellene adni. Azon még nem törte a fejét, hogy akkor a sok BOCs-t hogyan szólítanák.
Voronyin (BOCs rVP 250856) ügyével eljutott a legfelső bíróságig, s miután az is helybenhagyta az első és a másodfokú elutasító ítéletet, a strasbourgi Európai Emberi Jogi bírósághoz fordult, de az elzárkózott a kereset tárgyalásától.
Ügyvédje azt mondja: mivel Voronyin úr nagyon makacs, művelt és pénze is van, a jogi harc folytatódik, amíg csak ez lehetséges.
A moszkvai anyakönyvi hivatal tényleg nagyon nagyvonalú a névadás kérdéseiben: tavaly olyan neveket jegyzett be, mint Észak, Delfin, Szél és Hold, korábban pedig akadt már Szalat Latuk, Aviadiszpécser (légi forgalomirányító), Prohlada (Hűvösség), Proszto Geroj (Egyszerűen Hős), Szabadság, sőt, Viagra és Oroszország is. Nagy az engedékenység a névváltoztatásoknál is: tavaly Moszkvában 7000 ember változtatott nevet, mert álmodott valamit, vagy mert bevándorló, és az eredeti muszlim hangzású helyett orosz nevet akar, vagy mert a jósnő azt mondta, és még számtalan más indokkal, s nem akadt gondja még annak a fiatalembernek sem, aki azt akarta, hogy a vezetékneve legyen "E".
A BOCs rVF 260602 azonban végleg megakadt a hivatalnokok torkán.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink