2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Betegdokumentációról döntött az unió bírósága

A beteg jogosult arra, hogy díjmentesen megkapja egészségügyi dokumentációjának első másolatát, így döntött az Európai Unió Bírósága a Portfolio szerint.

Az ügy előzménye, hogy egy német beteg az egészségügyi dokumentációjának másolatát kérte a fogorvosától annak érdekében, hogy az általa állítólag elkövetett hibákért megállapítsák a felelősségét. Az orvos azonban a német jogra hivatkozva azt mondta, hogy ezt csak költségtérítés ellenében teszi meg – emlékeztet a Portfolio.

Így került az ügy a német, majd előzetes döntéshozatal céljából a luxembourgi bírósághoz. A német bíró ugyanis úgy vélte, hogy a jogvita megoldása az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmezésétől függ – olvasható a Bíróság közleményében.

Ítéletében a bíróság emlékeztet arra, hogy a GDPR kimondja a beteg azon jogát, hogy az egészségügyi dokumentációjáról főszabály szerint díjmentesen első másolatot kapjon.

Az adatkezelő csak akkor követelhet díjfizetést, ha az érintett már díjmentesen megkapta az adatainak első másolatát, és ezt követően ismét kérelmet nyújt be.

A szóban forgó fogorvost a betege személyes adatai tekintetében adatkezelőnek kell tekinteni. E minőségében köteles a betege adatainak első másolatát díjmentesen az utóbbi rendelkezésére bocsátani.

A beteg nem köteles megindokolni a kérelmét.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink