2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Bemutatta átfogó fejlesztési stratégiáját a PTE

Magyarország első egyetemének vezetése pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be az intézmény 2023 és 2030 közötti időszakra kitűzött céljait.

A kutatás, a tudomány, az egészségügy és a művészet területén is meghatározó szerepvállalást tűzött ki célul a Pécsi Tudományegyetem, támogatva Magyarország és az Európai Unió fejlődését. A stratégia a 2030-ig tartó időszakra jelöli ki mindazon irányokat, amelyeket a PTE a fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány egyetértésével, a karok és az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetésével folytatott szakmai egyeztetések során meghatározott az intézmény fejlesztési céljait érintően.

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a PTE kiemelt szerepet kíván betölteni a dél-dunántúli régióban a szellemi teljesítmény, az itt élők jóléte és a gazdasági fejlődés szempontjából, valamint elkötelezett egy olyan környezet megteremtésében, ahol az alap- és alkalmazott tudományok és művészetek széles skáláján virágozhat az innovatív gondolkodás, a kreativitás minden formája. Az intézmény prioritása az egyetemközpontú innováció és kutatás erősítése, a művészeti területek bevonása az egyetemi polgárok életminőségének javítása érdekében.

A PTE intézményspecifikus stratégiai céljai a fenntarthatóság, a kiválóság a biotechnológiában, illetve az orvos- és egészségtudományhoz kapcsolódó területeken, valamint az adattudomány legfontosabb eredményeinek hatékony alkalmazása.

A PTE elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, éppen ezért csatlakozott Pécs városához a 100 város misszió megvalósításához, így például a klímasemlegesség elérése érdekében élen jár a környezeti terhelés csökkentésében, az erőforrások hatékonyabb felhasználásában, és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. A PTE Magyarország legzöldebb egyetemeként a megújuló energiák kutatásaival, a hidrogén-felhasználás lehetőségeinek tágításával a jövő fenntarthatóbbá tételéhez járul hozzá.

A PTE célja, hogy a biotechnológiai kutatásokban élen járjon, és olyan új ismereteket és technológiákat fejlesszen ki, amelyek hozzájárulnak a világ jobbá tételéhez. A virogiai kutatások, a genetikai szekvenálás egyik hazai és nemzetközi fellegváraként alapozza meg a fejlődési irányokat. A PTE kiemelkedő színvonalú biotechnológiai tudományos tevékenysége, az alkalmazott ún. smart technológiák, a bionikai kutatások mind hozzájárulnak Magyarország és a világ fejlődéséhez.

A PTE a hallgatói szolgáltatásminőség további fejlesztéséhez adattudományi eszközök, illetve a mesterséges intelligencia használatára épít. Az adatvezérelt működés lehetővé teszi olyan kutatási és innovációs keretek megalkotását, amelyek a PTE hazai és nemzetközi elismertségéhez is jelentősen hozzájárulnak. Az adat alapú gondolkodás, az adatok megfelelő gyűjtése, elemzése és hasznosítása mind a tájékozódás, mind a fejlesztések terén rendkívül fontos alapja a jövő sikeres építésének.

Az egyetem stratégiai célrendszerét az alábbi főbb dimenziókban határozza meg: oktatási-képzési dimenzió, kutatás-fejlesztési-innovációs dimenzió, egészségügyi ellátási dimenzió, valamint az ún. harmadik missziós dimenzió. Ez utóbbi alatt az egyetem a társadalmi felelősségvállalás részeként a dél-dunántúli régió, az ország, valamint a kelet-közép-európai és a nyugat-balkáni térség lakossága számára nyújtott, többi dimenzión kívül eső szolgáltatásokat, segítő tevékenységeket érti.

Az intézmény jövőképét a stratégia úgy fogalmazza meg, hogy a Pécsi Tudományegyetem a jövőben regionális szinten vezető, országos szinten meghatározó, nemzetközi szinten mértékadó szereplővé kíván válni.

Fotó: Csortos Szabolcs/PTE
Fotó: Csortos Szabolcs/PTE

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink