2024. április. 27., szombat - Zita.

Az orvosokat és a tudósokat tartják a legmegbízhatóbbnak

A magyarok a politikusokat tartják a leginkább megbízhatatlannak, a tudósokat pedig a leginkább megbízhatónak – közli az Ipsos felméréséről a 24.

Magyarországon, Lengyelországban, Dél-Koreában, Argentínában és Peruban az emberek nagyobb valószínűséggel mondják egy szakma képviselőire, hogy megbízhatatlanok, mint azt, hogy megbízhatók – ez derül ki az Ipsos nemzetközi felméréséből.

A kutatásban részt vevő 31 ország közül 16-ban az orvosokat tartották a legmegbízhatóbbnak, bár ezek aránya igen eltérő: míg Hollandiában 68 százalékban szerepelt az első helyen, addig Japánban csak 44 százalékban. A második helyen (9 országban) a tudósok szerepelnek, az előző évhez hasonlóan a magyarok is őket tartják a legmegbízhatóbbaknak 52 százalékkal, míg hat olyan ország akadt, ahol a tanárokban bíznak meg a leginkább a különféle foglalkozást űzők közül. 2022-höz képest annyi változott, hogy a katonaság már egyik országban sem került fel az első helyre.

Az Ipsos arra is megkérte a válaszadókat, hogy egy 1-től 5-ig tartó skálán értékeljék az egyes szakmákat a megbízhatóság alapján, ahol az ötös volt a legrosszabb, az egyes pedig a legjobb értékelés. Az összes vizsgált országot együttvéve a politikusok, a kormánytagok és a reklámosok kapták a legtöbb rossz, azaz 4-es és 5-ös osztályzatot, míg a legtöbb jó értékelés a tanároknak, a tudósoknak és az orvosoknak jutott. Így egyikben sem történt lényegi változás 2022 óta, még úgy sem, hogy a százalékpontok elmozdultak felfelé és lefelé is, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!