2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Az ENSZ elfogadta első határozatát a MI-ról

Az ENSZ Közgyűlése minden tagállam támogatásával fogadta el csütörtökön első határozatát a mesterséges intelligenciáról (MI), ami a többi közt az új technológiák hasznából való egyenlő részesedést hangsúlyozza.

A dokumentum, amit megszavazott mind a 193 tagállam képviselője, célként fogalmazza meg, hogy csökkenjen a digitális szakadék a fejlett országok és a szegényebb, fejlődő államok között, valamint azt is, hogy minden szereplő ott ülhessen az asztalnál, amikor a mesterséges intelligencia felhasználásáról szóló tárgyalások zajlanak. A dokumentum szükségesnek mondja a további tárgyalásokat a mesterséges intelligencia szabályozásáról.

Az Egyesült Államok által előterjesztett határozati javaslat, aminek 123 ország volt társ-előterjesztője, elismeri, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztései rendkívül felgyorsultak, ugyanakkor sürgetőnek minősíti a globális egyetértést az új technológia által létrehozott rendszerek biztonságáról és megbízhatóságáról. 

A Fehér Ház üdvözölte a dokumentum egyhangú elfogadását, a mesterséges intelligencia alkalmazásának és felhasználásának alapelveit felvázoló határozatot. Kamala Harris alelnök közleményében az amerikai adminisztráció elkötelezettségét hangoztatta a nemzetközi normák és szabályok kialakításában a fejlődő technológiákat tekintve.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete különösen jelentősnek mondta, hogy a világ egységesen kiállt a fejlődés elősegítése mellett olyan időkben, amikor kevés dologban ért egyet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink