2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Az egészségügy is lehet fenntarthatóbb

Az éghajlatváltozásért felelős gázok légkörbe kerülésének csökkentésére a világ 3. legjobb egészségügyével rendelkező Hollandiának vannak ötletei, írja a hvg.hu.

Az emberiség karbonlábnyoma 11-szeresére nőtt az 1960-as évek óta, ez a tendencia azonban továbbra is növekszik, pedig 2050-re el kellene érni a karbonsemlegességet, hogy megelőzzük a túlzott globális felmelegedést. Hollandia nagykövetsége az egészségügy esetében mutatott be jó példákat, hogy fenntartható és innovatív fejlesztések révén miként aknázhatók ki a kibocsátás-csökkentési lehetőségek, jelzi a lap.

Az egészségügy globálisan a káros gázkibocsátás 4,4 százalékát adja. Hollandiában a kibocsátás 7 százaléka keletkezik ebben az ágazatban. Hollandia – ahol 81,5 év a várható élettartam (az EU-átlag a legfrissebb uniós statisztikák szerint 80,1, a magyar érték pedig 74,3 év) – nagy figyelmet fordít erre. A környezeti fenntarthatóságot szolgálják – más ágazatok mellett – az egészségügy szereplőinek – gyógyszeripar, állami-, magán- és nonprofit egészségügyi szolgáltatók, eszközgyártók – közvetlen bevonásával létrejött zöld megállapodások – green dealek. Tavaly novemberben több mint száz szereplővel írtak alá ilyet, ami alapján 42 millió eurós állami támogatás mellett 2023 és 2026 között az érintettek

  • nagyobb hangsúlyt fektetnek betegek és a munkavállalók egészségére;
  • növelik a környezeti tudatosságot;
  • 2030-ig 55 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, 2050-re pedig szén-dioxid-semlegessé válnak;
  • 2030-ig a 2016-os értékek felére csökkentik a nyersanyag-felhasználást;
  • és csökkentik a gyógyszerhasználat miatti környezeti hatásokat is.

Hogy ez pontosan hogyan jelenhet meg a gyakorlatban, az orvostechnológiai berendezések piacának globálisan meghatározó szereplője, a Philips BV, illetve egy építészeti innovátor – a fenntartható építészetben úttörőnek számító, az egészségügyi szektorbeli építkezésekben 45 éves tapasztalattal bíró EGM Architecten – példáin keresztül mutatta be a budapesti Holland Nagykövetség.

A részletes információt ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink