2024. július. 01., hétfő - Tihamér, Annamária.
hirdetés
hirdetés

Egészségkárosító termékek: szigorúbb szabályozására szólít fel a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította a kormányokat, hogy szigorítsák az egészségkárosító termékek szabályozását – írja az Economx.

A dohány, az alkohol, az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) és a fosszilis tüzelőanyagok évente 2,7 millió ember halálát okozzák Európában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint. A  WHO szerint a nagyhatalmú iparágak megtévesztő marketinggel és a kormányok erőfeszítéseibe való beavatkozással komoly egészségkárosodást és korai halálozást okoznak. Ez olyan gyilkos betegségben nyilvánul meg, mint a rák, a szívbetegségek és cukorbetegségek.

Az új jelentés számításai szerint a dohány, a fosszilis tüzelőanyagok, az UPF és az  alkohol naponta több mint 7400 halálesetért felelősek Európa 53 országában, ami az összes halálozás mintegy negyedét teszi ki.

A jelentés leírja, hogy a nagyvállalatok nyílt és rejtett módszereket alkalmaznak a profit növelésére azáltal, hogy késleltetik és kisiklatják a népesség egészségének javítását célzó politikákat. Néhány transznacionális vállalat jelentős hatalmat gyakorol a politikai és jogi környezet felett, amelyben működik, és akadályozza a közérdekű szabályozást, amely hatással lehet a termelt profitjukra – írja az Economx.

Photo by Mika Ruusunen on Unsplash
Photo by Mika Ruusunen on Unsplash

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink