2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Ápolók tízezrei sztrájkolnak Nagy-Britanniában

Egész napos sztrájkot tartottak a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) ápolói csütörtökön, miután a brit kormánnyal zajló bértárgyalások kudarcba fulladtak, írja a HRportál.

Mintegy százezer ápoló lépett sztrájkba december 15-én csütörtökön 76 brit kórházban és egészségügyi központban, emiatt 70 ezer időpontot, bevatakozást és műtétet halasztottak el – írja a VG. nyomán a lap. Miután ugyanis több mint 10 százalékos infláció mellett 4 százalék körüli béremelésre kaptak ajánlatot az ápolók, tovább mélyült a szakszervezetek és a munkaadók közötti feszültség.

Az ápolók december 15-i és december 20-i munkabeszüntetése precendes nélküli a brit ápolói szakszervezet (RCN) 106 éves történetében, a szakszervezet azonban úgy látja, hogy nincs más választás, mivel a munkavállalók megélhetése forog kockán. Az ápolók 19 százalékos béremelésre tartanak igényt, azzal érvelve, hogy egy évtizede megszorításokban van részük, és az ágazat munkaerőhiánytól szenved, ami a betegek biztonságos ellátását is veszélyezteti.

Az ápolók sztrájkja nem érinti a kemoterápiát, a dialízist és az intenzív ellátást. Az ápolók sztrájkját megelőző közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a britek többsége támogatja az akciót, írta a VG.

hirdetés

Könyveink