2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Általános sztrájkot hirdettek az orvosok Izraelben (Frissítve!)

A sürgősségi ellátás és a jeruzsálemi egészségügyi ellátás fogja képezni az egyetlen kivételt, közli a Népszava.

A tömeges tiltakozások ellenére elfogadták Izraelben azt az igazságügyi reformot, amely megszünteti a Legfelsőbb Bíróság azon jogkörét, hogy az általa ésszerűtlennek tartott kormányzati intézkedéseket felülbírálja. Ezzel törvényerőre emelkedhet a jogrend szétverésével fenyegető, Netanjahu-féle reformcsomag első javaslata, írja a lap, jelezve: a fejlemények hatására a Guardian szerint országos sztrájkot hirdettek Izraelben az orvosok.

Az Izraeli Orvosi Szövetség – amely közlése szerint az orvosok 95 százalékát képviseli – 24 órás sztrájkot helyezett kilátásba, amely a sürgősségi ellátás és a jeruzsálemi egészségügyi ellátás kivételével mindenkire kiterjed. Múlt héten már tartottak egy figyelmeztető sztrájkot arra hivatkozva, hogy a jogrend szétverése az egészségügyet is tönkretenné. Úgy tudni, Moshe Arbel izraeli egészségügyi miniszter jogi végzéssel próbálja ellehetetleníteni a sztrájkot.

A lépéssel új szakaszba lép Izrael történetének legnagyobb belső válsága. Az izraeli demokrácia felszámolásával fenyegető javaslat hatására korábban a hadseregben is előkerült a téma, hogy több mint tízezer tartalékos katona megtagadhatja a szolgálatot.

A teljes információ

Frissítés

Az egészségügyi dolgozók 24 órás országos sztrájkba kezdtek, de az egészségügyi miniszter a sztrájk megakadályozására irányuló végzést kért, amelyet a munkaügyi bíróság a nap folyamán meg is adott, utasítva az orvosi kamarát a sztrájk beszüntetésére.

A tárca arra hivatkozott, hogy a sztrájk „jelentős fennakadásokat okozhat az állami kórházakban” és „kárt okozhat a betegeknek”, írja a Népszava.

.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink