2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Agyonverték az orvost, aki azt mondta, kezet kellene mosni

2023. november 30-tól az ország összes mozijában vetítik; a Semmelweis című filmet az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos rendezte, emlékeztet az Index.

A Pesti Hírnökben, 1865-ben, gyászjelentésben tették közzé „Semmelweis Ignác orvos-sebész, tudor, szülészmester, és a pesti m. kir. tud. egyetemen az elméleti és gyakorlati szülészet ny. r. tanára f. évi aug. 13-án délelőtt 11 órakor tevékeny életének 47-ik évében agyhüdés következtében Bécsben történt gyászos kimultát”.

Az utókor azonban már sokkal többet tud az anyák megmentőjének sorsáról, aki a gyermekágyi láz következtében támadó halálos betegség ellen egyszerű megoldást, fertőtlenítő kézmosást javasolt. Több kutatás is foglalkozott azzal, köztük a genetikus Czeizel Endre tanulmánya is, hogy Semmelweis vajon valóban megőrült-e, és ezért zárták el a külvilágtól, vagy a testében elhatalmasodó szifilisz sorvasztotta elméjét, s tette indulatossá, esetleg egyszerűen csak el akarták tüntetni a világ elől, s vezetett ez végzetéhez, ahhoz, hogy az ispotályban lényegében agyonverték.

Semmelweis Ignác életéről film készül, s hogy a főszerepben Vecsei H. Miklóst láthatjuk, a filmet azonban hamarosan láthatjuk is: 2023. november 30-tól az ország összes mozijában vetítik. A Semmelweis című filmet az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos rendezte, írja a lap.

 

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink