2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Aggasztó az orvoshiány Németországban

Megkongatta a vészharangot Karl Lauterbach német szövetségi egészségügyi miniszter, miután rengeteg háziorvos és ápoló hiányzik a kórházakból és rendelőkből, írja a Magyar Nemzet.

Karl Lauterbach német szociáldemokrata szövetségi egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező években súlyos háziorvoshiány várható. Az elmúlt tíz évben nem képeztünk ki ötvenezer orvost. Ennek következtében a következő években országos háziorvoshiányunk lesz. Nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni – mondta a miniszter egy televíziós interjúban.

A lap szerint Lauterbach elődeit okolta, és a küszöbön álló háziorvoshiány ellensúlyozására a szociáldemokrata miniszter egy reformokat tartalmazó törvénytervezetet dolgozott ki. Eszerint a jövőben eltörölnék a háziorvosok felső díjazási határát, valamint a háziorvosi viziteket jobban meg kellene fizetni, és a praxisok esetében csökkenteni kellene a bürokráciát. Nem szerepelnek ugyanakkor a törvénytervezetben az úgynevezett egészségügyi kioszkok, amelyek elsősorban a hátrányos helyzetű régiókban élő betegeket hivatottak segíteni.

A tervek szerint ezer olyan kioszkot hoztak volna létre, amelyekben az ápolószemélyzet olyan rutinszerű orvosi feladatokat látna el, mint a vérnyomás és a vércukorszint mérése vagy a kisebb sebek ellátása. A miniszter szintén nem tudta keresztülvinni a további orvosi tanulmányi helyek létrehozására vonatkozó tervét. Évente ugyanis  mintegy ötezer olyan hely hiányzik az iskolákból, ahol az emberek az orvosi szakmát tanulhatnák ki.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink