2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Adalékanyag veszélyezteti az európaiak egészségét

A műanyaggyártás során használt szintetikus adalékanyag mennyisége a legtöbb európai lakos vizeletében meghaladja az egészségügyi határértéket, közli az InfoStart.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) tájékoztatója szerint a szintetikus biszfenol A (BPA) vegyszernek való kitettség meghaladja az elfogadható egészségügyi biztonsági szintet Európa számos országában – ismerteti az Euronews cikkét az economx.hu, melyet az InfoStart idéz.

A BPA veszélyeire hivatkozva áprilisban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napi 4 mikrogramm/testsúlykilogrammról 0,2 nanogramm/testsúlykilogrammra csökkentette a BPA tolerálható napi bevitelére vonatkozó értékelését, az új napi beviteli ajánlás így 20 000-szer alacsonyabb a korábbi elfogadhatónak ítélt mennyiséghez képest.

A szintetikus vegyi anyag Európa-szerte megtalálható a műanyagokban, a fém élelmiszer-tartályokban és az ivóvízvezetékekben is. Több tanulmány szerint még kis mennyiségben is káros hatással lehet az emberek egészségére, az európaiak viszont olyan nagy mértékben vannak kitéve a BPA-nak, amely meghaladja az elfogadható egészségügyi biztonsági szintet.

A szakértőket különösen az élelmiszerekben található, leginkább a konzervekből származó BPA-nak való kitettség aggasztotta: amellett, hogy károsítja az immunrendszert, csökkentheti a termékenységet, allergiás reakciókat, és hormonális zavarokat okozhat.

További részletek

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink